Jamajka 2019

Domov Boba Marleyho, houpavého reggae a rumu...

Vydáno 11. 9. 2019
... povinnou zastávkou, pokud jste na Jamajce, je občerstvení ve Scotchies. Podává se tu tradiční trhané maso marinované na různé způsoby s místními přílohami – MŇAAAM!!!
Jamajka 2019

Cesta za karibským sluníčkem, přesněji na Jamajku, začíná na letišti Vídeň, odkud se cca hodinovým letem společnosti Lufthansa přesouvám na letiště do Frankfurtu, kde na mě již čekají další účastníci FAM tripu.

 

4 hodinové čekání na přímý let do Montego Bay si krátím návštěvou obchůdků a posezením v jedné z letištních kaváren. Na Jamajku letíme se společností Condor a let trvá cca 11 hodin. Překvapením pro mě bylo zpoplatněné sledování filmů během letu. Za 9 Euro máte možnost zakoupit si neomezené sledování z filmové nabídky, další 2 Eura vás stojí sluchátka. Tato politika na mě nepůsobí zrovna kladně, ale co už (toto platí pouze v economy class, premium class již mají filmy v ceně letenky).

Stejné to bylo také s klimatizací na palubě. Economy class byla oproti přední části letadla s vyššími třídami více klimatizovaná, na můj vkus až příliš. Během letu jsme obdrželi od letušek kartičky k vyplnění pro imigrační oddělení. Po příletu jsme tedy ihned směřovali na imigrační, kde naše česká skupinka neměla sebemenší problém. Vyplněná kartička a pas stačil k projití imigrační kontrolou, mezinárodní očkovací průkaz po nás nikdo nechtěl. Za to naši spolucestující z Litvy a Lotyšska takové štěstí neměli a očkovací průkazy museli předkládat. Po projití imigrační kontrolou a vyzvednutí kufrů směřujeme na parkoviště, kde už na nás čeká řidič Chris.

 

Máme před sebou 7 dnů na Jamajce a je mi jasné, že během této doby nebudeme schopni vidět a zkusit vše, co tato země reggae a rumu nabízí.

Během našeho pobytu na Jamajce jsme navštívili turisticky nejvýznamnější oblasti, a to Negril, Montego Bay, Runaway Bay a kouzelný, avšak od letiště vzdálený, západ ostrova kolem Port Antonia.

Negril, který leží na nejzápadnější části Jamajky, na mě působil jako typicky dovolenková oblast, kde si přijde na své každý. Ubytování v soukromí uspokojí nenáročnou klientelu či batůžkáře, najdeme zde však i luxusní hotely s all inklusive. Obrovskou výhodou pro tuto oblast jsou krásné široké bílé pláže, díky kterým máte na pláži pocit soukromí, ať jsme ubytováni kdekoliv. Nejznámější a největší pláží Negrilu je Seven Mile Beach, u které se nachází také nejvíce hotelů.
Náš den v oblasti Negril jsme zakončili v Rick´s Café, kde se schází jak místní, tak turisté. Rick´s Café je vyhledávaným místem pro známé skoky do vody z útesů do uzavřené zátoky obklopené jeskyní. My jsme viděli skočit pouze jednoho místního odvážlivce, pro velké vlny a silný vítr si nikdo jiný netroufl. Vychutnali jsme si tedy alespoň úchvatný západ slunce, který je za jasné oblohy z tohoto místa opravdu úžasný.
Slunce zapadlo a my se přesouváme do Montego Bay.

Montego Bay je pro svoji polohu blízko letiště vyhledávanou lokalitou. Pláže jsou zde sice užší než v Negril, ale pro nás absolutně vyhovující. V Montego Bay jsou spíše velké (na mě až obrovské) hotely, které pojmou k ubytování tisíce lidí. Svoji rozlohou však nemáte pocit, že by byly přeplněné. Záleží na každém, jaký typ hotelu pro svoji dovolenou vyhledává. Jsou zde hotely jak pro rodiny s dětmi, tak pouze pro dospělé. Na Jamajku lítá mnoho mladých lidí za zábavou, skvělou hudbou a párty životem. Hotely jsou tedy uzpůsobeny všem požadavkům klientů. Skvělým příkladem pro nás byl hotelový řetězec RIU, který je rozdělen na tři části: RIU (část pro rodiny s dětmi), RIU Palace (pouze pro dospělé) a RIU Reggae (párty po celý den).

Montego Bay nabízí širokou nabídku jak ubytování, tak atrakcí a výletů. My tu navštívili delfíní zátoku Dolphin Cove Lucea, kde jsme měli možnost plavat a dovádět s delfíny pod dohledem jejich cvičitelů. Opravdu zážitek na celý život. V zátoce máte možnost i hlazení rejnoků, velbloudů a dokonce tam najdete i pštrosa (a hned mě napadá  „To krčisko. A ty nožiska. To je pštros, ne?“ Jedna z hlášek ze známého filmu Dědictví…). Nemohli jsme vynechat také prohlídku Rose Hall Great House – domov Annie Palmer známé jako bílá čarodějnice z Rose Hall. Legenda tvrdí, že toto panství stále pronásleduje duch Annie Palmer, která ve stěnách domu zavraždila své tři muže a několik milenců z řad otroků.

Z rušné Montego Bay jsme se přesunuli  do klidnější oblasti Runaway Bay.  Letovisko Runaway Bay leží na severním pobřeží ostrova a vyznačuje se menšími písečnými zálivy – na rozdíl od Montego Bay a Negril. Najdete tu spoustu hotelů, ale poslední dobou je tu mezi místními čím dál více populárnější pronajímání pokojů či celých domů.

Možností pro výlety je tu také nespočet. My jsme se vydali na prohlídku Green Grotto Caves – krápníkové jeskyně. Exkurze za výkladu průvodce trvala cca hodinku a trasa byla vhodná pro každou věkovou kategorii.
Další povinnou zastávkou, pokud jste na Jamajce, je občerstvení ve Scotchies. Podává se tu tradiční trhané maso marinované na různé způsoby s místními přílohami – MŇAAAM!!!

Nedaleko Runaway Bay, směrem k Ocho Rios, jsme navštívili Dunn´s River Falls. Toto místo je vyhledávanou atrakcí mnoha turistů (přeplněné v dny, kdy připlouvají výletní lodě do Ocho Rios). Na nás se usmálo štěstí a v parku jsme byli téměř sami. Měli jsme tedy vodopády jen pro sebe. S průvodcem jsme z pláže stoupali kaskádovitými vodopády vzhůru. Terasovité vodopády jsou cca 180 metrů dlouhé a vystoupat je nám trvalo cca hodinku.

Z Runaway Bay míří naše poslední návštěva ostrova na západ do oblasti kolem Port Antonia. Ačkoliv se to nezdá, cesta sem nám trvá téměř 4 hodiny. Celou cestu jedeme podél pobřeží a je stále se na co dívat. Centrem Port Antonia pouze projíždíme, protože máme nabytý program. Navštívili jsme Trident hotel, luxusní malý hotýlek s vilkami v zahradě, soukromou pláží a vlastním zámečkem, který je možno si pronajmout na svatbu či různé příležitosti. Nedaleko Trident hotelu jsme navštívili Blue Lagoon, kde se natáčel známý stejnojmenný film Modrá laguna. Další zastávkou byl Frenchman´s Cove, kde se už konal tolik očekávaný odpočinek na pláži  a koupačka. Na tento luxus jsme měli pouhou jednu hodinu, protože nás opět čekala cesta zpět do Runaway Bay.  Místo je to opravdu dechberoucí a umím si představit tu strávit i celý den.

Nejvíce mě z Jamajky oslovila právě poslední navštívená oblast. Ačkoliv je nejvzdálenější od letiště, možná proto je tu tak krásně. Zelené kopce, nádherné pláže a klid (pominu-li rušné centrum Port Antonia).

Během 1 týdne na Jamajce jsme viděli spoustu, ale z daleka ne vše, co domov Boba Marleyho nabízí.

Autor: Lenka Soukupová


Nahoru