Pemba Aiyana Resort

rychlý skok do jiného světa

Vydáno 6. 1. 2019

Po lehkém obědě cesta po hopsavé cestě na letiště. Nyní na nás čeká mini letadýlko a pilot mne hned posazuje na místo druhého pilota. Celou cestu koukám jak se přiučit řídit letadlo. Trochu mne uklidnilo, že letadlo je z Čech a také pilot se učil v Ostravě. No příště až sem pojedu, tak se kouknu na nějaký videa jak řídit letadlo. Mohlo by se hodit :-)

Pemba Aiyana Resort

Nevím jak začít psát, nikdy mi to nejde a nechci, aby to bylo stále stejné. No prostě pracovní cesta na Zanzibarský ostrov Pemba pořádaná rovnou hotelovým řetězcem Constance. Constance máme rádi a prodáváme je ve všech dosavadních destinacích, kde mají resorty. Ať už jde o Mauricius, Seychely i Maledivy.

Nyní je asi rok otevřený nový Constance Aiyana na severu ostrova Pemba. Jakub už zde byl, tak nyní to je to na mne. Cesta je trochu složitější, protože Emirates není schopno na Zanzibaru přistát s velkým letadlem, tedy je nutné využít i sesterské nízkonákladové společnosti Fly Dubai. Cesta tedy z Prahy (i Vídně) je do Dubaje klasicky s Emirates a pak je třeba se přesunout na terminál F (potřebujete určitě hodinu) odkud odlétá Fly Dubai. Pět hodin letu se dá přežít i jejich menším letadlem a jistě s horším servisem, než naše staré známé Emirates.

Přílet na Zanzibar dopoledne a pak chvíli čekání na vnitrostátní let. Procedury u víza popisovat nebudu, to už dělal Kubík (dva papíry, poplatky, dvě fronty). Očkování není nutné a nikdo nás ani nekontroluje. Přechod mezi mezinárodním a vnitrostátním letištěm je otázka pár minut. Nečekejte zde žádné obchody či dokonce butiky. Káva i voda se však koupit dají. Záchody jsou také čisté, alespoň v době naší návštěvy.

Přelet na Pembu je klidný i když malinkatým letadlem, zde je třeba dodržet velikost zavazadel. Po příletu na nás čekají jeepy i s malým občerstvením v podobě ovoce, vody a oříšků – milé a příjemné. Řidič hned upozornil, že pojedeme hodinu a půl. První hodina je po asfaltové silničce a druhá část přes les a v poslední vesnici jen po prašné cestě.

Dojezd do Aiyany máme v dešti, ale i tak je to velký kontrast mezi chudou vesnicí a luxusem zde. Celkem je tu cca 30 vil a celý koncept je o klidu a rodinném přístupu k hostům. Když jsem poslala manželovi přes Viber video ze zahrady, tak se mě rovnou zeptal, zda to video má zvuk. Má, byly slyšet jen mé kroky. Je tu naprostý klid. Vily jsou VOU, prostorné s vysokým stropem, s prvky Zanzibaru. Dveře dominují a je zde co fotit. To platí i o celé zahradě a prostě všem. Odliv je fajn, i když nám ráno moře asi o sto metrů. Vůbec to nevadí, prostě chodíte a pozorujete co je na reefu, fotíte mušličky. Kolem poledne při přílivu je naopak pár metrů od břehu hloubka, že ani já se svou výškou nestačím.

Celá Constance Aiyana je s All Inlusive, ale ne takové jaké je běžné. V minibaru jsou nealkoholické nápoje, pivo a dostatek vody. Na restauraci pak denní jídelní lístek na němž je jen pár předkrmů a hlavních jídel. Část z nich se denně mění, část je stejná. Snídaně jsou fantastické. Spoustu surovin je z místních zdrojů, žádné velké množství. Ovoce, sýry, kaše, šunka jsou schované v kouzelných skříních, odkud si je vezmete či vám krásná afričanka podá. Džusy se chladí v láhvích a denně zde najdete tři až čtyři varianty. Objednat si můžete různé druhy omelet či jinak připravených vajíček, palačinky …. vše připravené jen pro vás. Pečivo běžně bezlepkové i normální je na pultu s dalšími místními dobrotami. Nejsou toho haldy, ale nikdo tu strádat nebude. Nikdo se v jídle nehrabe, tak jako ve velkých hotelových komplexech s All Inclusive. Je to čisté s určitým kouzlem.

Z aktivit jsem stihla vyzkoušet masáž, jenž mě trochu uvolnila po dlouhém letu. Šnorchlování to mám povinné (Jakub by mi to neodpustil). Dále výlet na rozvrzaném kole do místní vesnice, vyjížďku na kajaku na vlnách kolem resortu, ranní procházky po pláži při odlivu až k sousednímu starému hotelu, hodinu učení vázání šátků.

Celý resort má své kouzlo, za nímž se stojí za to vydat. Nejsou tu zlaté kliky, spíše přírodní materiály, obyčejné stolky, ale neuvěřitelně citlivě zakomponované do celého designu pokoje a resortu. Kdo miluje klid a stačí mu malá oáza, bude zde spokojen.

Poslední den máme chvíli relaxace na poslední fotky, trochu práce. Po lehkém obědě cesta po hopsavé cestě na letiště. Nyní na nás čeká mini letadýlko a pilot mne hned posazuje na místo druhého pilota. Celou cestu koukám jak se přiučit řídit letadlo. Trochu mne uklidnilo, že letadlo je z Čech a také pilot se učil v Ostravě. No příště až sem pojedu, tak se kouknu na nějaký videa jak řídit letadlo. Mohlo by se hodit 🙂

Po příletu nám managerka hotelu místo čekání zařídila krátkou zastávku ve Stown Town. Řidič nás provádí uličkami, kam bychom si samy netroufly. Zastávku na trhu pro nákup koření, pak část tržiště s rybami, uličky, děti i místní dospělí, jenž se zde setkávají. Toto jde zařídit i pro vás klienty.

Věřím, že Pemba bude mít své kouzlo i pro některé z vás. Je to jiné než samotný hlavní ostrov Zanzibaru Unguja.

Přečtěte si zápisky i z dalších cest na Zazibar

Zanzibar 2018 – Pole pole, pomalu pomalu

Autor: Jana Nováková


Nahoru