Cestování s dětmi

jak volit destinaci

Vydáno 13. 4. 2018
Pokud si pokládáte otázku, zda se vydat na exotickou dovolenou s celou rodinou, nejste v tom jediní. Je to asi správná úvaha a opatrnosti není nikdy dost. Na druhou stranu, proč se ochuzovat o krásy exotiky.
Cestování s dětmi

Strašně záleží na věku dětí a na tom, jaká je celá rodina. Zda jste aktivní, či vám sedí spíše odpočívat. Je pak několik kritérií, které chce zvážit a podle toho vybrat vhodnou destinaci.

  • věk dětí
  • aktivita rodiny a zkušenosti s cestováním
  • dostupnost lékařské péče
  • nutnost očkování
  • délka letu a časový posun
  • další úskalí destinace

Miminka respektive děti do 2 let mají letenky zdarma (platí jen drobný poplatek) a stejně tak ubytování v hotelech. To se dá říci skoro paušálně pro všechny destinace světa. Lepší hotely mají pro tyto prcky i postýlky. Také je běžné, že vám v lepším hotelu restaurace ohřeje dětské jídlo či na pokoji jsou často rychlovarné konvice na přípravu mléka či kašičky. V letadle nemá takto malé dítě nárok na vlastní sedačku. Je buď v tzv. košíku (něco jako autosedačka – vajíčko, zavěšeném na přepážce letadla před vámi), nebo sedí na klíně rodičů a má speciální přídavný bezpečnostní pás. K letadlu lze dojet s kočárkem typu golf, jenž letušky uloží separátně na palubu, případně dají do zavazadlového prostoru letadla. Miminka často let zvládají velice dobře a jediní, kdo jsou ve stresu, jsou rodiče. Vhodné je se třeba i poradit s pediatrem. Někdy doporučí i lehce tlumící kapičky, nebo kapky do nosu.

Pro děti do zhruba do 6-ti let je vhodné vybírat takové destinace, kde bude pro ně dostatečné zázemí a ideálně klidné plážové destinace bez nutnosti očkování či braní antimalarik. Příklady ideálních destinací mohou být z exotiky Mauricius, Maledivy, Spojené Arabské Emiráty, Seychelské ostrovy. Děti stejně nejvíc ocení pláž, kde si budou moci stavět hrady a kopat přehrady. Nebo bazény v různých hloubkách, kde si budou moci zkoušet plavat nebo se jen tak cachtat. Není vhodné volit nadvodní vily. Upřímně rodiče jsou pak trestaní celodenním hlídáním svého potomka, zda nespadl do vody a netopí se (někde děti do nadvodní vily ani nevezmou). Také je dobré se ptát, jestli jsou běžně na pláži velké vlny a spodní proudy. Pro malé děti je lepší volit klidnou lagunu.

V okamžiku, kdy máme děti jenž nejsou moc aktivní a jsou starší 6-ti let lze už volit destinace, kde je třeba možnost něco poznávat a to třeba Srí Lanku na třeba 3 dny poznávací program, Malajsii, Zanzibar. Pokud jsou děti zvídavé a vydrží delší programy, pak je možné třeba zvolit i jednoduší program ve Vietnamu. Děti, jenž běžně doma chodí na treky či delší procházky (ujdou klidně 3 km), pak můžete s klidným srdcem vzít i na uzpůsobený program do hor.

Safari bychom doporučili pro děti až někdy kolem 8-mi let. Je to z důvodu bezpečnosti (dítě musí být schopno být v klidu a potichu i několik hodin), navíc přistupuje očkování a ev. antimalarika. Je nesmysl vozit malé děti na safari. Většina rangerů stejně nedovolí malému dítěti jet na safari a nechá ho v hotelu s hlídáním.

Dostupnost lékařské péče a zdravotní rizika jsou otázky, na které byste se měli zeptat či zkoumat při výběru dovolené. Je samozřejmé, že například Madagaskar nebude pro malé děti vhodný. Naproti tomu třeba Mauricius je ideální. Zkušený prodejce vám dokáže poradit.

S tímto tématem souvisí i nutnost očkování. Málo zemí má vysloveně povinnou vakcinaci před příletem, většinou jsou jen doporučené vakcíny. Je opět na konzultaci s lékařem co je vhodné očkovat či není v daném věku dítěte. Základní cestovatelské očkování jsou vakcíny na žloutenku A i B (B mají děti narození 2010 a později očkované již běžně v tzv. hexavakcíně) a k tomu břišní tyfus (1 vakcína). Bez speciálního očkování a to i bez výše zmíněného lze cestovat například na Mauricius, Seychely, Maledivy, Réunion, Dubaj a celé Arabské Emiráty.

Časový posun by měl hrát také určitou roli při výběru destinace. Délka letu není až tak důležitá, protože děti stejně let většinou prospí a snáší lépe než dospělí. Při dovolené v délce 7 nocí na místě nemá smysl letět někam, kde je velký časový posun. Na tyto destinace je vhodné si nechat 10 a více nocí na místě. Malé děti tento časový posun budou hůře snášet.

Pro děti (většinou od 3 let), jenž nemají problém se socializací, jsou v některých destinacích a od 4* hotelů výše běžně zdarma dětské kluby, kde si děti hrají a fungují tak jako ve školce. Větší děti mají možnost spousty aktivit od vaření, poznávání zvířat, plavání přes sportovní aktivity. Někde jsou i kluby pro teenagery. V luxusních resortech je pak možnost placeného hlídání i mladších dětí. Rodiče pak mají čas sami na sebe, na masáž či výlet.

Každé dítě je jiné a stejně tak i každá rodina funguje jinak. Toto jsou jen body, jenž by vás měli při plánování dovolené v exotice napadnout a podle svého uvážení se pak rozhodovat. Tak hurá s dětmi na prázdniny.

Autor: Nováková Jana


Nahoru