Jak si zpestřit plážovou dovolenou na Mauriciu?

ostrov pro všechny

Vydáno 16. 11. 2023

Mauricius je klenotem Indického oceánu. Ostrov s usměvavými lidmi je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na Mauriciu si na své přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi, aktivní jedinci a vášniví golfisté. Čekají vás tyrkysové zátoky, bílý písek, svěží zahrady. Mauricius je tropický ráj plný barev a vůní. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo pobyt rozdělit na více míst. Lze zvolit také kombinaci s jinými zeměmi, a to například se sousedním ostrovem Réunion, nebo dokonce s Jihoafrickou republikou (ideálně Kapské město a okolí).

Jak si zpestřit plážovou dovolenou na Mauriciu?

Žádný návštěvník by neměl vynechat oblast Chamarel, která je pro Mauricius typická. Největším lákadlem je beze sporu místo nazývané „Sedm barev země“, někdy uváděné jako „Vulkanická vyvřelina“. Místní jsou na tuto památku náležitě hrdí a rádi se s ní chlubí. Jde totiž o místo, kde tropický les náhle přechází ve zvlněnou vyprahlou zemi připomínající písečné duny. Ty jsou navíc ještě barevné – pozorovat můžete odstíny červené, modré, hnědé, fialové, zelené, růžové a žluté barvy, nicméně někteří dokonce tvrdí, že za slunečného dne lze napočítat barev i více. Za tímto přírodním unikátem stojí vulkanický původ a směsice přítomných prvků železa a hliníku. Hned vedle Sedmibarevné země padá nádherný vodopád do 100 metrů hluboké průrvy a spolu s všudypřítomnou zelení vytváří jedinečná panoramata nejen pro nadšené fotografy. Nedílnou součástí oblasti Chamarel je také stejnojmenná palírna rumu, která láká k návštěvě zejména pány. V rámci prohlídky se dozvíte, jak se pěstuje a sklízí cukrová třtina, a jak se z ní následně získávají a vyrábí různé druhy rumu. Samozřejmostí je také ochutnávka. Dámy zase ocení krásně pěstěné zahrady rumárny se spoustou květin – těžko říci, kolik je na tom pravdy, ale údajně jsou tak krásné proto, že jim do zálivky přidávají pár kapek rumu 🙂

Na oblast Chamarel volně navazuje nádherný Národní park Black River Gorges s rozsáhlými tropickými lesy. Zde si přijdou na své zejména milovníci přírody a turistiky, pro které nabízí spoustu pěších stezek. Kromě mnoha druhů rostlin se dívejte i po vzácných ptácích, z nichž některé druhy nenajdete nikde jinde na světě. Pravděpodobně také narazíte na nějaké ty roztomilé opičky (tlupy divokých makaků s velikou pravděpodobností spatříte na vyhlídkové terase, kam se dá dojet i autem). V rámci parku doporučujeme též výlet k vodopádům Tamarind (7 Cascades), který je vhodný i pro méně zdatné turisty (cesta od auta a zpět zabere maximálně 3 hodiny). Fascinující kaskáda 7 vodopádů, z nichž si vychutnáte hned pět. Výhledy a zážitek, na který nezapomenete a který je pro milovníky přírody nutností. Po většinu roku nutné absolvovat s průvodcem a mít pevnou a nejlépe rychle schnoucí obuv. Vynechejte v období vydatnějších srážek, kdy bývá kluzká přístupová cesta. Pokud máte dostatek odvahy a máte rádi adrenalin, doporučujeme vyzkoušet též canyoning.

Sever Mauricia láká zejména k prohlídce místní botanické zahrady Pamplemousses, která je údajně nejstarší na jižní polokouli. Je plná impozantních stromů a nejrůznějších druhů rostlin, ke kterým se často pojí velmi zajímavé příběhy. Zajímavé je jezírko plné obřích leknínů Viktorie amazonské, průměr jejichž listů může dosahovat až 2 metrů a prý udrží i malé dítě. V zahradě je možnost prohlídky s anglicky mluvícím průvodcem, který vám dá ovonět různé druhy koření např. skořici, hřebíček. Někteří z průvodců umí dokonce názvy koření v češtině. Součástí zahrady je také malý zámeček Mon Plaisir, který dnes slouží zejména k vítání státních návštěv. Jelikož botanická zahrada leží jen pár kilometrů od hlavního města Port Louis, doporučujeme spojit s krátkou prohlídkou města. V Port Louis jsou zajímavé zejména místní tradiční trhy, případně muzeum známek, ve kterém je vystavena nejdražší známka na světě, Modrý Mauricius. Sever ostrova je rovněž domovem rušných středisek jako je např. Grand Baie s mnoha restauracemi, obchůdky, kavárničkami a dokonce je tu i kasino. Večer můžete zajít do baru nebo klubu, kde se tančí. Je to centrum zábavy a zkrátka to zde žije. V celé severozápadní oblasti Mauricia také objevíte spoustu obchůdků s oblečením nebo s ručně vyřezávanými dřevěnými soškami včetně nádherných modelů lodí. Zajímavá je i návštěva Domaine de Labourdonnais s koloniálním domem a výrobnou rumu tradičním způsobem. Samozřejmostí jsou ochutnávky a kromě rumu můžete vyzkoušet i výborné ovocné želé, které zde vyrábí.

Pokud se budete nacházet na východním pobřeží a chcete nasát tu pravou místní atmosféru, doporučujeme navštívit trhy v městečku Flacq. Místní tu prodávají zeleninu, ovoce, koření, ale můžete nakoupit i suvenýry.

Pro rodiny s dětmi je ideální park Casela, což je tropická zoo se spoustou zábavy vč. čtyřkolek, lanového parku, zipline a možnosti procházky se lvy (od 150 cm výšky). Nachází se na západě poblíž oblasti Flic en Flac. Můžete nakrmit žirafy z vyvýšené plošiny, kde jste se zvířaty v bezprostředním kontaktu. Hlavním lákadlem je park safari s volně žijícími zebrami, žirafami, různými druhy antilop a nosorožci. Na safari jede buď otevřený autobus nebo můžete jet na čtyřkolkách. Zkrátka celodenní zábava pro celou rodinu. Dětem i dospělým se určitě bude líbit v jižní části ostrova také park La Vanille Crocodile Park, který nabízí trochu jinou zkušenost než park Casela. Zaměřuje se zejména na obří želvy a krokodýly. V parku žije přes 1500 krokodýlů a 500 želv, dále zde uvidíte netopýry, leguány a chameleony. Zajímavá je i soukromá sbírka motýlů a hmyzu, jenž čítá přes 23 000 exemplářů. Děti ocení dětský koutek, želví a krokodýlí líheň, možnost nakrmit si želvy či se vyfotit s miminkem krokodýla, kterého si mohou pochovat i v ruce. Kousek od La Vanille lze navštívit také rumárnu St. Aubin.

Na samotném jihozápadním cípu Mauricia se nachází poloostrov Le Morne s impozantní stolovou horou Le Morne Brabant vysokou 560 metrů. Pohled na horu Le Morne je krásný i ze spoda, ale lze si na ní i vyšlápnout a pokochat se jedinečnými výhledy. Pro vaši jistotu je lepší mít na výstup s sebou průvodce, ale pokud jste aktivní a chodíte často do hor (včetně náročnějších treků), tak můžete i sami. 80% výstupu je spíše procházka do kopce, až na poslední část, kdy už se leze po skále. Nedoporučujeme pro malé děti. Pod touto horou se táhne stejnojmenná pláž, která je třešničkou na dortu a řadí se k těm nejkrásnějším na Mauriciu. Také zde stojí ty nejdražší a nejluxusnější resorty Mauricia. Kromě bezchybné pláže jim hora přináší i příjemné mikroklima, často tu bývá lepší počasí než na jiných místech ostrova a dá se sem cestovat v podstatě celoročně.

Co si budeme ale povídat, většina lidí létá na Mauricius zejména kvůli jeho plážím. Ty patří opravdu k těm nejkrásnějším ve světovém měřítku. Pláže jsou zde písečné, na východě, na jihu a jihozápadě zejména s bílým pískem, na západní straně s mírně nazlátlým.

Celé pobřeží je obklopené korálovým útesem, který vytváří téměř po celé délce pobřeží mělčí laguny a chrání před velikými vlnami či nebezpečnými mořskými proudy. V moři je převážně písečné dno, díky drobným úlomkům korálů hrubší (citlivým osobám a zejména dětem doporučujeme boty do vody, i když my sami je nepoužíváme). Pláže jsou nádherné téměř kdekoliv v rámci ostrova, i když samozřejmě každá lokalita má svá specifika. Ideální je se pokochat i z jiné perspektivy a vydat se na denní katamaránový výlet podél pobřeží.

Na jihu stojí za to se podívat na impozantní pláž Gris Gris. Koupat se tu sice nedá, ale můžete obdivovat rozbouřené vlny indického oceánu.

Moře přímo vybízí k nejrůznějším vodním sportům, ať už motorizovaným či nemotorizovaným. Některé z resortů nabízí dokonce v ceně pobytu vodní lyžování. V určitých lokalitách se objevují i delfíni. Je zde rovněž několik základen pro kitesurfing a na své si přijdou milovníci šnorchlování a potápění.

Nesmíme též opomenout, že Mauricius je rájem pro golfisty. Hřiště na světové úrovni jsou součástí resortů a najdete je rozeseté po celém ostrově. Mezi nejzajímavější 18-jamková bezesporu patří Heritage Golf Club na jihu ostrova, či Paradis Golf Club pod horou Le Morne. Další špičková 18-jamková hřiště jsou Legend či Links Golf Course u Constance Belle Mare Plage, Anahita Golf Course, Ile Aux Cerfs Golf Club, Avalon, Tamarina Golf Club a Mont Choicy Le Golf. Zkusit lze i několik 9ti jamkových hřišť.

Jak vidíte, během dovolené na Mauriciu toho můžete zažít opravdu hodně. Milovníkům hor a bujné vegetace vřele doporučujeme kombinaci se sousedním ostrovem Réunion, milovníkům zvířat a vína zase kombinaci s Jihoafrickou republikou. Réunion je vzdálen jen hodinu letu a spojení mezi ostrovy létá několikrát denně a ideálně si zde vyhradit alespoň 5 nocí (nejlépe i déle). Jihoafrická republika je vzdálená 4 až 5 hodin letu a léta se několikrát týdně. Zde si vyhraďte minimálně 5 nocí (spíše více).

Mauricius je ostrov, kde si každý z vás najde to své. Je výborným začátkem pro všechny, kteří chtějí začít objevovat exotické destinace. Nemusíte se obávat tropických nemocí, není potřeba ani žádné zvláštní očkování (je vhodný i pro těhotné ženy). Je to velmi civilizované místo, kde jsou hygiena a služby na velmi vysoké úrovni. Zároveň je zde dlouhodobě velmi stabilní politická situace.

Autor: Jakub Antoš


Nahoru