Malajsie Janina B. část 2

Nádherné pláže Pangkor Laut a východního pobřeží

Vydáno 26. 6. 2019
Musím vyzdvihnout zdejší stanici na ochranu mořských želv. V sezóně zhruba duben až září můžete pozorovat, jak se líhnou malé želvičky, a pomoci je vypustit do moře. Musíte mít ale štěstí, želvičky se nelíhnou denně.
Malajsie Janina B. část 2

Pohádkový Pangkor Laut

Po aktivní části je čas vypnout a zrelaxovat se u pobřeží. Jako první zkoušíme resort Pangkor Laut ležící na vlastním ostrůvku. Mám od něj veliká očekávání a musím říci, že je splnil, možná i předčil… Kdyby měl být ještě dokonalejší, přidala bych více soukromí na terasách jednotlivých pokojů. Během našeho pobytu zjišťuji, že to absolutně není potřeba. Je zde tolik plusů, díky kterým na tento maličký nedostatek úplně zapomenete.

Ve výčtu předností začnu absolutně vynikajícím jídlem. V rámci večeří jsme ochutnali nejlepší kuřecí a nejlepší rybu, které jsme kdy jedli. Na oběd zase zkoušíme výborné mořské plody z grilu, připravené přímo před námi (následované skvělými dezerty). O snídaních ani nemluvím. Jídlo tvoří významnou složku dojmů z dovolené a na jídlo v Pangkor Laut budeme ještě dlouho vzpomínat! I když je „trošku“ dražší než u nás – cca 1300 až 1600 Kč za dvojici a jídlo. Stojí za to!

Naprosto nás okouzlila pláž Emerald Bay, na kterou sice musíte dojet hotelovým shuttlem, ale je dech beroucí. Když už sem dojedete, můžete tu trávit celý de. Nechybí plážový servis, venkovní restaurace s barem i toalety. Písek je jemňoučký a atmosféru dokresluje všudypřítomná tropická zeleň. Díky obřím balvanům na obou stranách pláže jsme si přišli jako na Seychelách. Konečně se mi splnil sen a spatřila jsem zoborožce! Připomínají mi tukany. Resort na jejich ochranu vynakládá nemalé úsilí a prostředky.

I přes to, že jsme byli předtím v NP Taman Negara, velmi nás obohatila jungle walk s místním přírodovědcem. Nejlepší byl jeho vtípek, kdy nám vysvětlil, proč vlastně Tarzan křičí, když se zhoupne na liánách – mají totiž trny 🙂

Ještě zmíním, že cestou na Pangkor Laut jsme ještě udělali zastávku na opice v Kuala Selangor, odkud si odnáším suvenýr v podobě fotky, jak mi opice stojí na rameni 😀

Přelet na východ – Tanjong Jara

Necelá hodinka letu z Kuala Lumpur a jsme v Kuala Terengganu. Malaysia Airlines příjemně překvapili prostorem na nohy a servisem na palubě. Na letišti nás čeká řidič a hodina a půl jízdy autem. Přijíždíme do Tanjong Jara. Sesterský resort od Pangkor Laut (YTL resorts) potvrzuje svou kvalitu. Servis i jídlo prvotřídní, stejně tak jako v Pangkor Laut. Zaujala nás hlavní restaurace, kde při večeři stavíte jídlo formou diskuze přímo s šéfkuchařem.

Musím vyzdvihnout zdejší stanici na ochranu mořských želv. V sezóně zhruba duben až září můžete pozorovat, jak se líhnou malé želvičky, a pomoci je vypustit do moře. Musíte mít ale štěstí, želvičky se nelíhnou denně. My ho bohužel neměli, ale alespoň jsme se dozvěděli spoustu informací o jejich životě a ochraně. Rozhodli jsme se přispět finančním darem a koupit jednu snůšku (cca 100-150 vajec), které by jinak šly do restaurací. Bohužel v Malajsii je to žádaná pochoutka.

Místní tříkilometrová nedotčená pláž je rovněž místem, kam se mnoho želv vrací klást svá vejce. Když budete mít štěstí, můžete je při tom i spatřit v rámci noční procházky. Nezapomeňte dodržovat správné chování – nesvítit žlutým světlem, nevstupovat jim do zorného pole, nebýt příliš blízko. Želvu by to mohlo vyrušit a kladení vajec by nedokončila.

Celý den volna trávíme dlouhými procházkami po pláži a blbnutím v zahradách (snažíme se fotit nápadité fotografie). Baví nás sledovat místní rybáře, kteří se shlukují na skalnatém výběžku kousek od resortu. V korunách stromů pozorujeme dovádějící veverky, na trávě zase ještěry hledající potravu. Rezidentem v zahradách je rovněž páv. Já ale nejraději chodím k místu, kde vždy vidíme kočičku s dvěma roztomilými koťátky 🙂

Ostrov Redang

Pobyt se nám neúprosně krátí a míříme na poslední dvě noci na ostrov Redang. Z letiště Kuala Terengganu je vzdálen cca půl hodiny jízdy autem, a pak ještě hodinový přejezd lodí. Doporučuji nejíst, může to celkem houpat – ale dá se 🙂 Resort Taaras má o hvězdičku méně, což je znát zejména na jídle. Jinak se ale strašně snaží a servis je super. Mile nás překvapují i zrenovované pokoje. Sám pro sebe má krásnou pláž s hodně mělkým mořem a písečným dnem, kde se bezpečně vykoupají i děti. Krásné šnorchlování je nalevo podél balvanů (opět jako na Seychelách). Napravo je zase místo, kde celoročně plavou želvy. Náš první výlet směřoval právě za nimi. Viděli jsme jich několik a velmi zblízka, dokonce jsme si i ty nejpřátelštější mohli pohladit. Zdržují se permanentně v této zátoce, protože tu mají potravu, mořskou trávu.

Ostrovy Perhentian a Lang Tengah

Jelikož se nás vy, naši klienti, často ptáte na ostrov Perhentian, co bychom pro vás neudělali! Najímáme si na celý den privátní loď a směřujeme právě tam. Vytipovala jsem si celkem tři resorty, které bych chtěla vidět. Ostatní mi nepřijdou dostatečně kvalitní a způsobilé k prodeji. Přeci jen kvalita je pro nás důležitá. Kapitán nás vysazuje na prvním místě – v hlavním přístavu na větším ostrově, kde si dáváme dvě hodiny čas na obejití resortů a šnorchlování. Pláž s reefem a s resorty je přímo vedle přístavu. Hned vidím, že toto asi nebude to pravé. Místo je velmi rušné, u břehu se pohybuje hodně rybářských lodí. Na pláži je hotel vedle hotelu. Jinak to ani nejde, objeli jsme ostrov dokola a většina pobřeží je skalnatá. Všechny hotely se tak nachází na těchto několika málo plážičkách. Stejný dojem, ne-li horší, máme z pláže Long Beach na menším ostrově Perhentian. Abychom nekřivdili, šnorchlování se nám moc líbí. Korály jsou ještě živé a celkem zajímavé. Ještě lepší je prý potápění.

Mnohem víc se nám líbí ostrov Lang Tengah, který je druhou zastávkou. Na rozdíl od Perhentianu, zde není žádné místní město či vesnice, pouze tři resorty. Jeden z nich je za nás OK, i když spíš pro méně náročné. Hodina nám zde byla skoro málo, užívali jsme si idylku téměř opuštěného ostrůvku s nádhernými plážemi a mořem. Dlouhou pláž jsme sdíleli pouze se čtyřmi dalšími lidmi. Šnorchlování trochu horší, hodně korálů bylo mrtvých, ale dál od břehu jsou i pěkné živé korály a spousta ryb. Viděla jsem i baby žraloka.

Šnorchlovat jsme chtěli i u pobřeží Redangu (v jiných lokalitách mimo náš resort). Nepřeje nám počasí protože jsou celkem vlny, takže bohužel nemůžeme. Průvodce nás nicméně ujišťuje, že šnorchlování u Redangu je oproti těmto dvěma ostrovům ještě lepší.

Naše cesta po Malajsii tímto končí. Tato země nás velmi okouzlila a už plánujeme, kdy a do jakých míst se vydáme zase příště.

Malajsie Janina B. část 1. 

Překvapivá Malajsie 2018

Autor: Jana Burianová


Nahoru