Mexiko 2017

Janina letí do neznáma

Vydáno 2. 5. 2017
Od prvního okamžiku na nás dýchá exotika ze všech směrů!
Mexiko 2017

Royal CasitasPrvní dojem z Mexika

Na první pohled vidíme, že silnice jsou v Mexiku krásně značené, vč. ukazatelů na jednotlivé památky i hotely. Jedeme po dvouproudé dálnici, která kopíruje celé pobřeží Mayské riviéry (na moře vidět není, všude okolo jen divoká zeleň s palmami, sem tam vidíme městečko). Od prvního okamžiku na nás dýchá exotika ze všech směrů!

Náš řidič je moc milý a okamžitě se zajímá odkud jsme, zda jsme v Mexiku poprvé, jak dlouho tu budeme a co vše plánujeme podniknout ?

Po levé straně vidíme honosné vstupní brány k jednotlivým resortům, kde hlídá ostraha. Řidič musí u této brány vždy nahlásit koho veze, a ostraha kontroluje, zda naše jméno má na seznamu hotelových hostů. Projíždíme skrz dlouhý pozemek resortu směrem k pobřeží a k hlavní budově lobby. A jsme tu!

El Dorado Royale + Casitas Royale

První část našeho pobytu trávíme v El Dorado Royale. Plynule přechází do části Casitas Royale, za kterou se rozhodně vyplatí si připlatit. Nádherné vilky s doškovou střechou jsou ponořeny do zeleně. Tato část je mnohem autentičtější a klidnější. Rozhodně doporučuji individual Casita, které jsou vždy pár kroků od moře, a nabízí super soukromí a prostor.

Všichni zaměstnanci jsou velmi milí a usměvaví, na každém kroku zdraví „holáá“. Servis opravdu TOP, pořád se ptají jestli něco nepotřebujeme, a obsluha v restauracích atd je velmi rychlá. Na zahradě neustále někdo něco zametá, sbírá lístečky, zkrátka vše je vyladěné do detailu.

Co se nám tu líbilo – vynikající jídlo a neskutečně bohatý výběr restaurací snad se všemi světovými kuchyněmi, na které si vzpomenete. Jídlo á la carte, ale vždy minimálně jedna bufetová restaurace pro ty kteří spěchají nebo nemají rádi výběr z menu. Absolutně nádherné udržované zahrady s palmami a spoustou kvetoucích kytek, které se nám neomrzeli ani po týdnu pobytu a dýchají exotikou. Nádherné procházky podél moře, resort je velmi dlouhý! Hojné využití přírodních materiálů, všude doškové střechy – ať už palapy na lenošení u pláže, nebo „zastávka“ shuttle vláčku. Klidné prostředí pro všechny, kteří potřebují vypnout a chtějí se nechat hýčkat, výhodou je nepřítomnost dětí 🙂

Pláž je pěkná a písečná, části se skalkami v moři (určitě doporučujeme boty do vody). Kvůli zabránění erozi jsou cca 200 metrů od břehu postavené zábrany, které při odlivu mírně vyčuhují nad hladinu, do budoucna cca v r.2022 plně klesnou pod hladinu a vytvoří umělý reef s krásným šnorchlováním. Eroze je bohužel v některých místech znatelná, snaží se písek na pláži zadržovat pomocí naplněných vaků.

Já jako zapálená koňařka jsem už od příjezdu básnila o projížďce na koni na pláži, jelikož resort má vlastní koňský ranč. Nakonec jsme zvolili kompromis formou projížďky džunglí k jezírku. Manžel byl také velmi nadšen, ale přežil 😀

Royal Casitas Royal Casitas Royal Casitas

Jednodenní výlet do El Dorado Maroma + delfíni

Se sales manažerkou jsme domluvili celodenní návštěvu do sesterského El Dorado Maroma. Z resortu jsem nadšená, je zcela odlišný od Casitas Royale. Je mnohem menší a hlavně má nádhernou pláž! Písek je neuvěřitelně jemný a příjemný na chození na boso, i za poledního slunce příjemně chladný. Na jedné straně je marína s luxusními jachtami, plachetnicemi a vodními skútry, na druhé straně zase fotogenické nadvodní vilky patřící k resortu.

Hned vedle na levé straně (na straně u mariny) objevujeme obrovský bazén, kde pořádají plavání s delfíny a volba je pro nás jasná ? K dispozici mají 3 různé balíčky. Vybíráme si kompromis prostředního balíčku a k tomu si domlouváme fotografa. Jsme rozděleni do několika skupinek po 12 osobách. Každá skupinka pracuje s 1 delfínem a každý účastník se vystřídá na jednotlivých aktivitách – pusinka, tanec s delfínem, plavání na břiše delfína a tzv. boogie push kdy ležíte na desce a delfín vás zezadu roztlačí. Je to opravdu jedinečný zážitek, který se těžko popisuje slovy. Jednoznačně pro mě jeden z nejkrásnějších zážitků, na který budu vzpomínat celý život.

Maroma Beach Maroma Beach Maroma Beach

El Dorado Seaside Suites + Sensimar

Seaside SuiteOd tohoto resortu jsme měli veliká očekávání, jelikož každá Suite má vlastní bazén. Jedná se o veliký komplex dvou propojených resortů – El Dorado Seaside Suites a Sensimar. Seaside Suites jsou umístěny v jedné budově o 6 patrech. Na každém patře se vine úzký bazén, do kterého má každá Suite přístup z terasy. Nicméně jedná se o společný bazén, ne privátní. Možná i díky tomu byl v Suite veliký problém s vlhkem, všude se srážela voda a zanedlouho jsme měli všechny věci navlhlé.

Sousední Sensimar je sice o něco starší, ale líbil se nám mnohem víc. Jedná se o nižší budovy které jsou rozeseté do krásných zahrad. Bohužel tento resort není na českém trhu dostupný, exkluzivně ho mají vyblokované anglické cestovní kanceláře. Každopádně lze využívat společnou pláž a restaurace.

Co se nám tu líbilo – bydleli jsme v 5.patře, ze kterého byly krásné výhledy z výšky na moře, zejména při západu a východu slunce. Sice lobby budova s recepcí a restauracemi byla zcela nepochopitelně postavená stranou od budovy hotelu (cca 5-10 minut chůze), nicméně jsme si zamilovali procházky z jídla a na jídlo podél nádherné zeleně. Pro línější tu pendluje shuttle vláček. Seaside SuiteVynikající jídlo, a snad ještě větší výběr než v resortu Royale / Casitas Royale, jelikož jsou zahrnuty i restaurace resortu Sensimar.

Velmi výhodná je také lokalita resortu, nejjižněji ze všech, nejblíže k městu Tulum. Velmi strategický výchozí bod ke všem hlavním památkám. Bohaté vyžití pro volný čas, pořádají i např. hodiny tance a nebo si můžete pomalovat vlastní kokosový ořech, který poté bude zdobit prostory hotelových zahrad a při příští návštěvě ho můžete objevit. Resort je vhodný pro aktivnější jedince.

Pronájem auta a výlet

Seaside Suites si volíme jako ideální základnu k výletům, pronajímáme si auto. Jezdí se na pravé straně a všichni řidiči dodržují rychlost, jelikož na každém rohu jsou k vidění vozy policie a přestupky jsou zde velmi přísně stíhány! Celkem často jsou přes silnici nataženy zpomalovací pásy a nejsou mnohdy příliš viditelné. Velmi se mi líbí místní značení, je velmi intuitivní a není třeba studovat co a jak. Značené je úplně vše – od odboček k jednotlivým hotelům, až po veškeré turistické zajímavosti, i ty méně významné. Prakticky celou dobu jedeme po široké dvouproudé dálnici.

Čerpací stanice jsou na dálnici celkem frekventované, ale plánujete-li cestu dále od pobřeží, jsou dlouhé úseky na kterých nepotkáte žádné městečko, natož čerpací stanici. V Mexiku jsou pohonné hmoty značené jinak než u nás, poraďte se v autopůjčovně, jaké druhy můžete do daného auta tankovat. Zvláštností je, že benzínky nefungují na samoobslužné bázi, ale jsou plně servisované. Zaměstnanec vám natankuje a platí se přímo jemu (ideálně v pesos!). Je zvykem nechat mu pár drobných zpropitné. Pozor, často se pokouší turisty nenápadně okrást nesprávně vrácenou částkou, pečlivě si peníze přepočítejte!

Tulum

Otevírá v 08:00 ráno, od parkoviště se jde ještě kus skrz areál s mnoha obchůdky, restauracemi, a potkali jsme i několik bankomatů. Pak je třeba dojít delší rovinku (či si zaplatit svoz vláčkem) a jste u vstupní brány. Samotný areál je relativně malý, lze i včetně zastávek obejít za 1 hodinu. Obrňte se trpělivostí, vzhledem k velikosti jsou zde znatelnější ostatní turisté, na pěkné fotky se musí místy i čekat. Doporučujeme s sebou vzít i plavky, když byste se chtěli vykoupat na místní pláži přímo pod útesy. Nejkrásnější je cestička podél pobřeží, kde jsou nádherné výhledy na tyrkysové moře, kontrastující se skalnatými ruinami a zelení. Všude jsou k vidění tiguani (plazi).

Mexiko - Tulum Mexiko - Tulum Mexiko - Tulum

Muyil

Nádherné místo s jedinečnou atmosférou. Ruiny jsou zde sice mnohem menší než v Tulumu, ale místo je téměř bez turistů, což mu dodává super atmosféru, a návštěvu si tu opravdu užijete a vychutnáte. Celé místo je ponořené do nádherné džungle, která tvoří krásné prostředí. Je tu malé parkoviště, jinak ale určitě nečekejte turistické zázemí v podobě nějakého občerstvení či nákupu suvenýrů (ruční výrobky od místních byly naproti přes silnici). Lze krásně spojit s Tulumem ve stejný den, jelikož místa jsou od sebe pouze cca půl hodiny jízdy.

Vzadu za velikou pyramidou je cestička, která vede ke vstupu do biosférické rezervace Sian Ka´an. Zde se prochází po dřevěném chodníčku zelení. Doporučuji procházet pomalu, a vnímat zejména množství ptáků (nejkrásnější zážitek bylo spatření tukana!). Cca uprostřed cesty je vysoká rozhledna (celkem nepříjemný pocit, houpe se to, ale je bytelná a výhled stojí za to!). Cesta ústí na nádherném místě, kde je břeh jezera. Je tu malá plážička (ne na koupání, převážně bahno), a jezero má nádhernou tyrkysovou barvu. Odtud se dělají výlety lodí po jezeře mezi mangrovníky.

Mexiko - Muyil Mexiko - Uayma Mexiko

Chichen Itza

Od Seaside Suites nám jízda autem trvala cca 3 hodiny. Většinu cesty jsme pozorovali jen divokou zeleň či pláně. Vybavte se dostatečnou zásobou tekutin a jídla, po cestě není téměř nic, kromě Tulumu a Valladolidu.

Mexiko Chichen ItzaChichen Itza otevírá v 9 hodin, opět stejně jako u Tulumu doporučuji být zde přesně s otevírací dobou, pak najíždějí autobusy s turisty. U pokladen jsou toalety, restaurace i úschovna zavazadel. Po projití kontrolou vstupenek nás čeká jen krátká chůze a už vidíme nejznámější pyramidu El Castillo. Nemůžeme z ní spustit oči a fotíme ji ze všech směrů ? U pokladen se dají objednat i průvodci (když vidí, že do areálu vcházíte sami, tak jsou celkem neodbytní).

Na návštěvu počítejte minimálně 3 hodiny a vezměte si pohodlnou pevnou obuv a dostatek tekutin, ideálně také pokrývku hlavy. Chichen Itza je obrovský areál, počítejte s dlouhou chůzí. Všude jsou stánky s místními prodejci, kteří vehementně lákají kolemjdoucí na nákupy. Jestli byste rádi domů dovezli nějaký ten suvenýr, toto je to pravé místo. Jedná se většinou o ruční práci místních, zejména nádherné vyřezávané dřevěné sošky. O cenu se nebojte smlouvat, lze pořídit velmi výhodně. Nejlepší je platit v pesos, platební karty zde samozřejmě nepřijímají.

Cenote

Cenote je v rámci celého poloostrova Yucatán snad stovky. Jsou na každém kroku! Většinou fungují tak, že je mají místní obyvatelé na soukromých pozemcích a vybírají vstupné. Dá se v nich koupat, ale bez opalovacího krému, aby se voda neznečistila! Voda je dost chladná, při horkém dni je to příjemné osvěžení. Nejkrásnější jsou cenote přímo v jeskyních (podzemní) a nebo v jeskyních s propadlým stropem, např. jedna z nejznámějších Cenote Ikkil která je poblíž Chichen Itza. Voda je průzračně čistá, lze i šnorchlovat. Jeskynní systémy jsou oblíbené i mezi potápěči.

Valladolid + Uayama

Byl by hřích se po cestě z Chichen Itza nezastavit v nedalekém Valladolidu! Je to moc pěkné městečko, kde na nás na každém kroku dýchal duch Španělských koloniálních dob. Podařilo se nám zaparkovat na náměstíčku, kde jsme navštívili turistickou centrálu – dostali jsme mapu města a pán nám vysvětlil kam se podívat a co vidět. Všude jsou malebné uličky s barevnými baráčky, a spousta kostelů (ten nejkrásnější je hned na náměstí). Nedaleko Valladolidu je také celkem neznámé místo – Uayma. Jedná se sice o zajížďku ale stojí za to! Po cestě jsme pozorovali lokální vesničky a v Uayma je krásný kostelík, byli jsme tam sami což dodává kouzlu ?

Azul Beach Resort

Naše poslední 4 dny jsme strávili v Azul Beach, který jsem strategicky vybrala, jelikož je nejblíž k letišti (transfer necelých 20 minut). Byli jsme velmi mile překvapeni! Na rozdíl od předchozích dvou resortů, ve kterých jsme bydleli, Azul Beach je maličký a všude je to jen pár kroků. Má nádhernou pláž které nebylo téměř co vytknout.

Azul Beach se nám na jednu stranu velmi líbil pro svůj individuální přístup k hostům a pro prostředí malého hotýlku, na druhou stranu se nám někdy zastesklo po dlouhých procházkách skrz zahrady, které jsme si užívali v minulých 2 hotelech. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného ? Na druhou stranu jsem tu našla něco, co mi chybělo v minulých 2 hotelech, a to stánek se zmrzlinou a sladkostmi (mohu prozradit, že jsem ho navštěvovala celkem často) ?

Azul Beach Azul Beach Azul Beach

Spropitné

Místní si ho nijak nevyžadují a vůbec se necítíte špatně, když jim nic nedáte, nenaštvou se kvůli tomu na vás, což je příjemné. Všichni jsou neskutečně milí a neustále usměvaví, velmi ochotní pomoci a poradit. Když jsme zjistili, že jejich platy se pohybují okolo 8 USD za den (uklízečky a níže postavení pracovníci ještě méně), tak jsme s sebou vždy nosili pár pesos, či jednodolarovku, a měli jsme vždy dobrý pocit když jsme ji někomu dali. Dotyčný nám vždy oplatil nesmírnou vděčností!

Odlet

Mexiko let

Na letiště je třeba dojet opravdu včas, protože fronty jsou tu veliké a neubíhají příliš rychle (proč by místní měli spěchat, že?). Po příchodu k odbavovací přepážce jsme pochopili proč.. Zavazadlový lístek a palubní vstupenky nám vypisovali ručně!

Autor: Jana Burianová


Nahoru