Ztroskotaná MV Wakashio u Mauricia

následky se daří odstranit

Vydáno 16. 8. 2020

Ekologická nehoda u jihovýchodního pobřeží Mauricia z 25.7.2020. Únik ropy se podařilo zcela zastavit a díky účinným zábranám se minimalizovaly dopady. Turistické resorty nejsou zasaženy. 

Ztroskotaná MV Wakashio u Mauricia

Dne 25.7.2020, došlo u jihovýchodního pobřeží Mauricia k nehodě japonské nákladní lodi MV Wakashio, která uvízla na mělkých útesech. Posádka byla v pořádku evakuována, ale větší vlny a zhoršené počasí komplikovalo přístup k lodi. Z té začalo 6.8.2020 unikat palivo. Díky jihovýchodním proudům byla ropa „tlačena“ směrem na sever od místa nehody. Nejvíce zasažené jsou oblasti od Pointe D´Esny až po Bois des Amourettes. V těchto částech ostrova je převážně skalnaté pobřeží a mangrovy.

Mauricijská vláda okamžitě zahájila rozsáhlou akci, do které se zapojily také zahraniční státy. Prvotním cílem bylo zabránění šíření uniklé ropy dále do moře. Tisíce dobrovolníků vyráběly zábrany plněné listy cukrové třtiny, popř. lidskými vlasy, které se osvědčily jako výborný a účinný nástroj. 

Z lodi se naštěstí již podařilo odčerpat veškeré zbylé palivo. Velikou část ropy se také podařilo odčerpat z moře. Stále probíhá usilovné čištění zasaženého pobřeží, kde dobrovolníci ručně nabírají ropu do barelů. 

Dopad nehody na turistické lokality:

Naštěstí podmořský park Blue Bay (kde také leží resort Shandrani Beachcomber) byl zcela uchráněn, díky větrům které ropu nesly směrem na sever. Podařilo se také uchránit pláže resortu Preskil díky účinným zábranám. Ve čtvrtek 13.8.2020 náš místní partner osobně navštívil všechna dotčená místa a pláže u resortů Le Preskil, Shandrani a Anantara, jsou čistě bílé a bez jakýchkoliv stop po ropě. Viz přiložené foto níže.

Šíření ropy se podařilo zastavit a turistické oblasti a resorty nebudou nijak zasaženy. A to včetně pláže Belle Mare na východním pobřeží. 

Na mapě výše je vyznačené místo nehody a zasažený okruh pobřeží. 

Aktualizace k 22.8.2020:

Po rozlomení lodě, byla její větší část zavlečena na otevřené moře cca 25 kilometrů od pobřeží, kde byla potopena do hloubky 3180 metrů. Veškerá ropa a další nebezpečné látky byly předtím z lodi plně odstraněny, aby bylo zabráněno dalšímu znečištění oceánu. Zbylá menší část lodě zůstává uvízlá na útesu a odborníci brzy rozhodnou jak se s ní naloží. 

Uniklá ropa je pod kontrolou za bariérami a stále probíhají čistící práce na zasaženém pobřeží. Vše pod dohledem týmů mezinárodních expertů. 

Ve fotogalerii je umístěna podrobná mapa uniklé ropy a zasažených oblastí (vyčerněné). Čísly jsou označené okolní resorty pro porovnání vzdálenosti od zasažených lokalit. 

Autor: Jana Burianová


Nahoru