Zažijte Mauricius, tak jako já s Attitude!

Mauricius 2019 - Jana Burianová

Vydáno 1. 1. 2020

Zaměstnanec rezortu nás pohostil u sebe doma tradiční večeři. Tato akce zůstává jedním z nejsilnějších zážitků z celé mé cesty! Navštívená rodina měla indické kořeny, takže jsme byli uvítáni „bindi“ (červená tečka mezi obočí). Večeře se jedla rukama a byla opravdu znamenitá! Po večeři jsme se oblékli do tradičního indického oděvu sárí, nechali se tetovat henou a tančili mauricijské tance. „Naše“ rodina nás okamžitě přijala mezi sebe a díky jejich upřímné a srdečné pohostinnosti, jsme se u nich cítili velmi dobře. 

Zažijte Mauricius, tak jako já s Attitude!

Moji návštěvu Mauricia začínám letem operovaným Air Mauritius. Musím pochválit nová letadla Airbus A350 i servis na palubě. Oproti mému letu s Air France před třemi lety mohu jen doporučit. Jediné co mě celkem zklamalo je letiště v Paříži, historicky jsem si zde pamatovala více stravovacích možností. Ač jsem se těšila na teplé jídlo, musím se spokojit se sendvičem.

Na Mauricius jsem byla pozvaná manažerkou řetězce Attitude, jenž má na tomto ostrově celkem osm resortů. Těším se, že bude i prostor, abych si vychutnala Mauritius se vším všudy. Koneckonců to je i cílem této pracovní cesty pod krycím názvem „Like a local“, tedy měli bychom zažít ostrov tak, jako ho znají místní 🙂 Spolu se mnou bylo pozváno dalších asi 60 specialistů z různých zemí světa. Hlavní událostí našeho pobytu bylo oficiální otevření nového „přírůstku“, řetězce rezortu Lagoon Attitude. Ve skutečnosti jsme přijeli už tři dny před oficiálním otevřením a bylo úžasné sledovat natěšené zaměstnance, kteří se srdečným úsměvem vítají své první hosty a čekají, co by pro nás mohli udělat. Někdy to trošku i přeháněli, jako například když se snažili mi odnést ještě nesnědené jídlo ze stolu 🙂 Lagoon Attitude je prvním 100% ekologicky smýšlejícím resortem a v roce 2020 by měly přejít k tomuto konceptu všechny ostatní resorty tohoto řetězce.

Co jsem tedy během svého pobytu zažila? Poznala jsem hlavní město Port Louis tak trochu jinak než běžný turista. Pomocí speciální aplikace „Otentik Discovery“ jsem obešla nejoblíbenější místa pouličního stravování a ochutnala tradiční jídla. Nejvíc mi chutnal pokrm Dhal Puri, což je maso v pikantní omáčce zabalené do speciální placky, mňam! Líbilo se mi i na místním tržišti, kde koupíte vynikající ovoce. Zaujala mě ulice s deštníky, pěší promenáda podél přístavu, impozantní park s obřími banyány (obrovské stromy s lijánami) a také všudypřítomný strom Flamboyant (odborně Delonix královská), který zrovna v době listopadu a prosince nádherně kvete. Paradoxně se mi ho nepodařilo nikterak kvalitně vyfotit, protože je k vidění zejména podél silnic.

Dále jsem zkusila „Otentik dinner“ zážitek, který zatím nabízí pouze rezorty Attitude. Zaměstnanec rezortu nás pohostil u sebe doma tradiční večeři. Tato akce zůstává jedním z nejsilnějších zážitků z celé mé cesty! Navštívená rodina měla indické kořeny, takže jsme byli uvítáni „bindi“ (červená tečka mezi obočí). Večeře se jedla rukama a byla opravdu znamenitá! Po večeři jsme si oblekli tradiční indický oděv sárí, nechali se tetovat henou a tančili mauricijské tance. „Naše“ rodina nás okamžitě přijala mezi sebe a díky jejich upřímné a srdečné pohostinnosti jsme se u nich cítili velmi dobře. Pána jsme druhý den potkali za barem v The Ravenala Attitude, což bylo milé a hned jsme se k němu hlásili (a on k nám).

Velmi se mi líbil i výlet katamaránem na neobydlený ostrůvek, kde jsme měli oběd formou pikniku – stolečky nám postavili přímo do moře, takže jsme mohli zároveň užívat moře a jíst 🙂 No ještě to musím natrénovat. V nestřeženém okamžiku přišel příliv a vlnka mi spláchla část jídla do moře, tak si ho alespoň užily ryby. Přesto, že jsme neměli štěstí na delfíny, tak i samotná plavba katamaránem byla moc pohodová, včetně spontánního tance. Doufám, že si ji ještě někdy zopakuji.

Měla jsem také možnost zasázet si na dostizích v Port Louis, což je oblíbená aktivita místních. Během jednoho workshopu jsem se rovněž naučila skládat různé tašky a jiné útvary z ubrousků. Kromě toho jsem ochutnala spoustu skvělých jídel, navštívila všech osm Attitude resortů a zažila několik večerních party s nakažlivou mauricijskou hudbou. Přesvědčila jsem se o tom, že Mauricius je vhodnou destinací pro všechny věkové kategorie a každý si tu najde to své.

Můj názor na jednotlivé resorty

Lagoon Attitude – pohodová čtyř-hvězdička se zajímavým eko-konceptem, nádherná vzrostlá zahrada, klid, bez dětí.

Paradise Cove Attitude – nový zajímavý design, absolutní klid, rezort bez dětí, možnost plavání z mola v hloubce.

Zilwa Attitude – velmi příjemná atmosféra, jak pro rodiny, tak dvojice, charismatický resort.

The Ravenala Attitude – rezort sám o sobě super atmosféra, velmi živý, doporučuji pro aktivní mladé dvojice nebo rodiny. Pláž působí plnějším dojmem, ale jinak je jedna z nejlepších, které má Attitude.

Recif Attitude – menší butikový hotel, kamenitější pobřeží, jen pro dospělé, vidím jako ideální základnu k výletům, spíše než na ležení u pláže celou dobu.

Emeraude Attitude – super tří-hvězdička, jednoznačně nejhezčí pláž přes silničku.

Coin de Mire Attitude – pěkně zrekonstruovaný, hotel sám o sobě super, lokalita se mi líbí méně (pláž přes silničku a má hodně lodí), vhodné pro ty kdo chtějí cestovat.

Tropical Attitude – nelíbí se mi lokalita, pláž je nekoupatelná kvůli kamenům v moři. Vhodné jedině vhodné pro ty, kterým nevadí jezdit lodí na ostrov Ile aux Cerfs (zdarma), nebo jako základna k výletům. Mají zde úžasné nové vily s bazénem, což je úplná rarita mezi tříhvězdičkami. Stejné vily budou časem otevřené i u resortu Emeraude Attitude, což bude jednoznačně nejluxusnější tříhvězdičkové ubytování na ostrově.

Resorty Attitude nezapadají do škatulky klasických hotelů. Moc se mi líbí jejich filozofie, která tak trochu předbíhá dobu. Bylo by pěkné, kdyby se tímto směrem ubírala budoucnost cestovního ruchu, v což já osobně pevně věřím. Manažeři Attitude pochopili, že není umění vytvořit nějaký univerzální hotel s luxusními pokoji, na který narazíte v nejedné destinaci. Attitude má nábytek a zařízení výhradně z místních materiálů. Díky tomuto nejen vypadá autenticky, ale také podporuje místní ekonomiku a dává práci místním obyvatelům. Stejně tak suroviny na přípravu pokrmů jsou pečlivě vybírány od místních farmářů, rybářů atd. Vaří se převážně tradiční jídla. Tato snaha pomáhá i samotné destinaci udržet si svou autentickou podobu.

Video Attitude z celé akce.

 

Další články z Mauricia:

Postcovidový Mauricius

Moje poprvé na Mauriciu – Dominika 2019

Mauricius 2019 – plním přání Pavla

Réunion 2018 se zastávkou na Mauriciu

Pracovní cesta Mauricius 2018

Mauricius 2017 s dětmi je to jiné

Autor: Jana Burianová


Nahoru