Moje poprvé na Mauriciu

Domči první pracovní cesta

Vydáno 3. 10. 2019

Zúčastnila jsem se hinduistického festivalu na oslavu narozenin boha Ganeshe, podívala se na koňské dostihy, šnorchlovala s karetami, viděla krásné pláže a navazovala nová přátelství. Dokážu si snadno představit, že strávím na Mauriciu klidně měsíc, dva a pořád by tam bylo co objevovat. Není to destinace pouze o hotelích a plážích, ale je zde mnoho možností na výlety. Jsou některé destinace, kam jedete a říkáte si „Dobře, viděl jsem, ale znovu už se nemusím vracet“. U Mauricia to pro mne bylo právě naopak.

Moje poprvé na Mauriciu

Vydala jsem se na pracovní cestu na ostrov Mauricius. Asi jste už o něm u nás na blogu četli již několikrát, nicméně pro mě je to poprvé.

Můj první let byl s leteckou společností Air France a posunul mě do Paříže. Letiště v Paříži (CDG) je poměrně velké, takže mi čas utekl velmi rychle. Líbilo se mi, že je všude dostupná a rychlá wifi, stejně jako fakt, že skoro u každé sedačky v hale je zdroj elektřiny. Měla jsem trochu strach z následujícího letu s Air Mauritius, protože trvá 11 hodin. Naštěstí jsem byla usazena v business třídě, což pro mě bylo velmi milé překvapení. Na otázku, jestli si dám sklenku šampaňského, jsem nadšeně přitakala. Největší výhoda však za mě spočívala v možnosti sklopit sedačku až na vodorovnou polohu a možnost spát jako ve skutečné posteli. Servis během lehu byl na velmi dobré úrovni. Měla jsem možnost jej porovnat také se servisem business třídy Air France a bylo to neporovnatelné. Kvalita byla zcela někde jinde.

Po přistání mě čekala usměvavá slečna s cedulkou, na které bylo mé jméno a logo Dovolené Snů. V té chvíli začala moje cesta alias „tour de hotels“, jak jsem si nazvala můj pracovní výlet. Navštívila jsem 38 hotelů za 8 dní.

Ještě, než vám povím něco o mých zážitcích z hotelů, tak bych chtěla popsat, jak na mě působil ostrov sám o sobě, jeho obyvatelé, služby a servis. Myslela jsem si, že to na Mauriciu bude podobné jako např. na Srí Lance, kde jsem v minulosti strávila nějaký čas. Na jednu stranu jsem se tak moc nespletla. Prostředí a příroda je v obou případech velmi podobná. Musím ale říci, že země je velmi vyspělá a takovou kvalitu servisu v cestovním ruchu jsem nejspíš nikdy před tím nezažila (kolegové měli pravdu). Není to ale pouze o tom, že zaměstnanci dělají svoji práci na 100 %. Je to převážně o mauricijské mentalitě, nátuře a pohostinnosti. Místní lidé jsou vřelí, přátelští a rozhodně vám nic nevnucují jen kvůli zisku. V jejich přítomnosti se cítíte zkrátka dobře. Mimo návštěv hotelů jsem měla pár dní na to prozkoumat ostrov po vlastní ose. Zúčastnila jsem se hinduistického festivalu na oslavu narozenin boha Ganeshe, podívala se na koňské dostihy, šnorchlovala s karetami, viděla krásné pláže a navazovala nová přátelství. Dokážu si snadno představit, že strávím na Mauriciu klidně měsíc, dva a pořád by tam bylo co objevovat. Není to destinace pouze o hotelích a plážích, ale je zde mnoho možností na výlety. Jsou některé destinace, kam jedete a říkáte si „Dobře, viděl jsem, ale znovu už se nemusím vracet“. U Mauricia to pro mne bylo právě naopak. Zkusila jsem jednou a chci ještě minimálně pětkrát 🙂

Co se týká hotelů musím znovu podotknout, že ať se jednalo o 3* nebo 5*, personál byl vždy milý, pozorný a profesionální. Každý hotel je odlišný, má jiný koncept a hodí se pro jiného klienta. Na otázku, který hotel se mi líbil nejvíc nedokážu odpovědět. Mám pár svých favoritů, ale je to opravdu velmi individuální a záleží na konkrétní představě o dovolené, službách a prostředí. I proto je tak důležité hotely vidět, prozkoumat a zažít, abychom vám pak mohli co nejlépe poradit.

Jedním z hotelů, které budu mít v paměti snad nejdéle, je určitě Shanti Maurice Resort & Spa. Shanti je 5* luxusní hotel, který je proslulý jedním z nejlepších SPA na ostrově. Sama jsem navštívila a dopřála si masáž, která byla po dlouhém letu k nezaplacení. Prostředí resortu je velmi uklidňující a jako stvořené pro romantickou dovolenou. Za zmínku také stojí místní kuchyně, která mě naprosto dostala. Především výborné sushi. V resortu se nachází rumový bar Rum Shed. Nabízí snad nejvíce druhů rumu na celém ostrově, a dokonce prý i v Indickém oceánu 🙂 Rumy jsou hlavně místní, ale také z dovozu. Můžete degustovat, dát si koktejl a kuchyně je zde taky skvělá.

Nyní pár slov o hotelech Beachcomber. Jedná se o řetězec, který je na Mauriciu úplně nejdéle. První hotel postavili už v roce 1960. Dinarobin a Paradis se nachází na jihozápadě, a to hned vedle sebe. Tím tvoří obrovský komplex v jedné z nejoblíbenějších částí ostrova – Le Morne. Pokud jste ubytováni v Dinarobinu, můžete využívat i služby Paradis a naopak. Nejdříve jsem se šla podívat do Dinarobinu. I přesto, že byla obsazenost vcelku vysoká, byl všude klid, pouze sem tam nějací hosté užívající si krásného, romantického prostředí. Moc se mi líbil bazén, ze kterého máte výhled přímo na horu Le Morne Brabant. Ta je opravdu majestátní a výhledy přímo z hotelu jsou úchvatné. Rozhodně stojí za to si během pobytu na horu i vyjít. Určitě bych doporučovala Dinarobin pro dvojice na líbánky, svatbu či na opravdový, ničím nerušený relax. Úplně odlišný byl vedlejší Paradis Beachcomber, ve kterém jsem tu noc i přespala. V hotelu je živo a je velmi lehké navázat kontakt s ostatními hosty i personálem. Ubytování, přístup zaměstnanců, strava, atmosféra v hotelu – vše bylo perfektní. Ráno jsem šla šnorchlovat a ani podmořský život na tom není zle 🙂 Byla jsem opravdu nadšená a zpětně hodnotím Paradis Beachcomber jako jeden z mých nejoblíbenějších na ostrově.

Další hotelový řetězec, který mě zaujal je LUX* Resorts. Konkrétně jeho luxusní pětihvězdičkové hotely Lux Le Morne a Lux Belle Mare. Jsou jedny z nejlepších na celém ostrově a mají velmi široký all inclusive program. Pokud jste závislí na kávě jako já, určitě vás zaujme jejich vlastní značka kávy. Dokonce v hlavním městě Port Luis najdete kavárnu LUX* a káva se dá koupit různě po ostrově. Co se týká hotelů, myslím, že jsou to jedny z nejlepších hotelů na ostrově. V LUX Belle Mare si i já dovedu představit svatbu 🙂

Největší překvapení, a tak trochu šok, byl pro mě hotel Salt of Palmar (nová značka – bratříček LUX). Při vchodu do hotelu jsem se sama sebe ptala „co to jako má být“? Byla jsem z toho prostředí zprvu lehce zmatená. Hlavní budova je oranžová a interiér hotelu hýří různými barvami. Je to vskutku zajímavé a chvíli jsem přemýšlela, zda se mi to líbí nebo ne. Myslím, že tento hotel budete buď milovat, nebo nenávidět. Nic mezi tím. Hotel je zaměřený na ekologickou udržitelnost. Nenajdete zde žádný jednorázový plast a dokonce mají vlastní farmu, kde si pěstují suroviny, ze kterých potom vaří výborné, zdravé pokrmy. Cílem tohoto místa je nejenom poskytnout špičkový servis, ale hlavně vás spojit s místní kulturou. Pobízí vás k prozkoumání ostrova, seznámení s místními zvyky a tradicemi. Interiér hotelu má na svědomí francouzská designérka Camille Walala, pro kterou jsou pestré barvy známkou pozitivity a veselí. To samé vidí i v obyvatelích Mauricia.

Dojem na mě udělal také celý řetězec hotelů Attitude. Vyznačuje se velmi rodinným a přátelským přístupem. Ve všech hotelech byl velmi milý personál a panovala tam uvolněná, dovolenková atmosféra. Ze 4* se mi nejvíce líbil hotel Zilwa Attitude, který je ideální pro dovolenou s menšími dětmi. Ze 3* to pak byl můj oblíbený Emeraude. Leží u něj krásné pláž Belle Mare, ze které si můžete udělat krásnou procházku až na pláž Palmar. Obecně platí, že všechny hotely na východní straně v oblasti Belle Mare mají krásnou pláž s bílým, jemným pískem. Co mě ještě zaujalo, byl nedávno zrekonstruovaný 4* resort Lagoon Attitude, který je jen pro dospělé. Je tu sice menší pláž, ale dohání to neskutečná pohoda a klid, který tu panuje.

Poslední den jsem navštívila jedny z nejluxusnějších hotelů na ostrově vůbec, konkrétně hotely One & Only Le Saint Geran, Four Seasons a Shangri-La´s Le Touessrok.
Asi nemusím moc rozvádět, že ve všech těchto resortech byly krásné pláže, nádherné pokoje a přístup personálu na té nejvyšší úrovni. Jsou zde ale některé skutečnosti, které vám přiblížím. Pro ty, kteří hledají 100% soukromí na Mauriciu bych určitě doporučila Four Seasons Mauritius. Jsou tu jednotlivé vily s krásnými výhledy a se zahrádkou, na kterou vám nikdo neuvidí. Přímo v resortu jsou sice jen dvě menší pláže, ale hosté mohou využít transportu lodí na ostrov Ile aux Cerfs, kde se nachází snad nejkrásnější pláž, na kterou jsem během pobytu na Mauriciu zavítala. Je tady i bar a restaurace s čerstvými mořskými plody od místních rybářů. Doporučujeme si sem udělat výlet i v případě, že budete ubytovaní v jiném resortu. Ještě doplním, že na Ile aux Cerfs najdete také úchvatné 18-jamkové golfové hřiště.

Shangri-La´s Le Touessrok nabízí něco obdobného. Část ostrova Ilot Mangénie je ve vlastnictví tohoto resortu a nedostane se sem tedy nikdo jiný než jeho hosté. Na ostrově je wi-fi a výborná restaurace s barem. Najdete tu skutečný útěk od reality a všedního života. Osobně se mně Shangri-La svou atmosférou líbila více než Four Seasons. Jako poslední z trojice si nechávám třešničku v podobě resortu One & Only Le Saint Geran. Ten v roce 2017 prošel celkovou rekonstrukcí a úpravami. Výsledkem je moderní, luxusní resort ležící na soukromém poloostrově, díky čemuž máte zajištěno 100% soukromí. Je vhodný jak pro rodiny, tak pro dvojice a budou vás tu doslova rozmazlovat. Dozvěděla jsem se, že velké procento hostů tohoto resortu jsou opakující se klienti, kteří sem jezdí každoročně. Není se čemu divit, neboť romantika tu na vás dýchá ze všech stran. Krásná pláž, výtečná gastronomie s michelinským šéfkuchařem a nepřeberné množství aktivit vás zabaví nejméně na dva týdny. V nejbližších dnech budeme přidávat tento resort k nám na web a jsem si jistá, že si ho zamilujete stejně jako já.

 

Další články z Mauricia:

Postcovidový Mauritiuc

Zažijte Mauricius, tak jako já s Attitude 

Mauricius 2019 – plním přání Pavla

Pracovní cesta Mauricius 2018

Mauricius 2017 s dětmi je to jiné

Autor: Dominika Uřičářová


Nahoru