Maledivy 2019 – Jakub

Aneb vily větší než náš byt 3+1

Vydáno 25. 9. 2019

O gastronomické zážitky je postaráno již od snídaně. Zdejší pošírovaná vejce a čerstvé ovocné nápoje vás nenechají dospat (označení džus se vyhýbám schválně). Najdete tu i taková jídla jako havajské poke nebo japonskou polévku ramen. Co nás také uchvátilo, byl zdejší porcelán, stříbrné příbory a největší podvodní restaurace na Maledivách.

Maledivy 2019 – Jakub

Vyrážíme za novými zážitky na Maledivy. Tentokrát padla volba na leteckou společnost Qatar Airways. Protože chceme vždy vše vyzkoušet na vlastní kůži, dali jsme si na cestě tam jednodenní zastávku v hlavním městě Kataru v Doha. Všem můžeme tuto zastávku doporučit, jen je zapotřebí zvolit měsíce, ve kterých se neuvaříte (v létě tu bývá běžně i 50 stupňů).

Maledivy 2019

K vidění a vyzkoušení je tu spousta věcí, a to i pro rodiny s dětmi. My jsme si zkusili projížďku džípem v poušti po dunách se zastávkou u tzv. vnitřního moře, návštěvu národního muzea Pouštní růže, rychlou denní prohlídku města, večerní projížďku člunem s výhledem na čtvrť West Bay a její výškové budovy, procházku a večeři v tržnici Souq Waqif. Možností je ale samozřejmě daleko více. Rozhodně nevynechte nákupy (zlato, šperky, nádherné arabské dekorace, či v rámci velkých nákupních center prakticky cokoliv). Ještě doplníme, že letos se v Doha koná mistrovství světa v atletice a v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale. S tímto nás šokovala jedna věc. Věděli jste, že všechny zdejší stadiony jsou vnitřní a kvůli vedru kompletně zastřešené a klimatizované?

Maledivy 2019

Naší první zastávkou na Maledivách je resort Sun Siyam Iru Fushi. Jedná se o starší, avšak velmi dobře udržovaný pětihvězdičkový resort. Patří mezi větší maledivské ostrovy. Díky zdejší laguně tu naleznete široké pláže s jemným pískem. Šnorchlování tu sice nějaké naleznete, nicméně za lepším musíte na výlet. Zdejší velmi prostorné vily s bazény, ať již pro dvojice či rodiny nás ohromily. Velikou výhodou je možnost stravování v šesti různých restauracích v rámci základního All Inclusive.

Druhým resortem, který navštěvujeme je pětihvězdičkový You & Me by Cocoon. Jedná se o druhý resort tohoto řetězce na Maledivách. Nabízí ojedinělý koncept určený jen pro dospělé klienty. První, co je třeba
Maledivy 2019 vyzdvihnout, je zdejší servírované All Inclusive. O gastronomické zážitky je postaráno již od snídaně. Zdejší pošírovaná vejce a čerstvé ovocné nápoje (označení džus se vyhýbám schválně) vás nenechají dospat. Najdete tu dokonce taková jídla jako havajské poke nebo japonskou polévku ramen. Co nás dostalo, byl také zdejší úchvatný porcelán, stříbrné příbory a pravá italská pec na pizzu. Aktuálně tu také naleznete největší podvodní restauraci na Maledivách, která navíc není spojená s břehem a musí se sem dojet lodí. Druhá unikátnost v rámci maledivských resortů jen pro dospělé je, že tu mají jako základní typ ubytování nadvodní vilu. Rozhodně doporučujeme si ale něco připlatit a mít rovnou nadvodní vilu s bazénem. Pláže tu mají hrubší korálový písek a kolem ostrova je bohatý podmořský život (doporučujeme pro potápěče). Ve vodě kousek od břehu běžně potkáte malé žraločky, trnuchy, síby. Nějaké šnorchlování lze absolvovat v rámci vnitřního reefu, ale za lepším doporučujeme vyrazit na výlet lodí. Jediné, co se snad dá vytknout, je méně vegetace oproti jiným již delší dobu otevřeným resortům. To se samozřejmě brzy zlepší (otevřeno tu mají jen pár měsíců).

Maledivy 2019

Přesouváme se vnitrostátním letem do jednoho ze vzdálenějších jižních atolů, konkrétně do Gaafu Dhaalu. Let trvá cca hodinu. Z letiště míříme nejprve rychločlunem do resortu Amari Havodda. Moře je klidné, cesta trvá pohodových 15 minut. Hned ještě absolvujeme prohlídku. Nejprve nás překvapuje eroze pláže v některých částech resortu, naštěstí nejde o nic většího, problém je jen u několika vil. Na rozdíl od jiných resortů si tady zakládají na tom, že nikde nepřečerpávají písek z jedné strany na druhou. Nechávají raději práci přírodě. Neničí alespoň zdejší podmořský život, který tím na jiných resortech trpí. Pláže se během roku mění dle proudění vody v oceánu. Co bylo opravdovou třešničkou na dortu je zdejší podmořský život. Šnorchlování je tu jedno z nejbohatších na celých Maledivách. Lenka měla sice nejdříve strach z hloubky kolem vnějšího korálového útesu, čemuž moc nepomohli dva kolem plavající útesoví žralůčci, ale nakonec se překonala a užila si zdejší obří akvárium stejně jako já. Ať tu zvolíte jakýkoliv typ ubytování, nebudete zklamáni. Přestože tu je v rámci All Inclusive de facto pouze jedna restaurace, budete spokojeni jak s její kvalitou, tak s pestrostí i servisem. Celé Amari hodnotíme jako základní pětihvězdičku.

Maledivy 2019

Z Amari Havodda se přesouváme do ještě jižněji položeného resortu Ayada Maldives. Sice nemusíme znovu na vnitrostátní let, ale nejprve se musíme vrátit na letiště, kde si nás následně vyzvedne druhý rychločlun. Standardní cesta z letiště rychločlunem po hodinovém vnitrostátním letu zabere něco přes 45 minut. Vítají nás tradičně bubny a hned po příletu se nás ujímá komorník, který nám dává základní informace a bere nás do naší vily. Sice jeho služby během pobytu mockrát nevyužíváme, ale reaguje vždy prakticky okamžitě a stejně rychle vše i vyřeší. Máme pocit, že snad musí číst myšlenky. Každá ze zdejších vil má vlastní bazén a je citlivě zasazena do původní vegetace ostrova, čímž poskytuje svým hostům dostatek soukromí. Na některých částech ostrova, podobně jako na jiných maledivských resortech, dochází k erozi pláže. O to více se nám líbí jak polonadvodní (z části nad vodou, z části na pevnině), tak nadvodní vily. Doporučujeme tu pobyt rozdělit a v nadvodních vilách strávit alespoň pár nocí. Během pobytu máme možnost vyzkoušet si 2 a la carte restaurace a samozřejmě hlavní bufetovou. Ve všech je naprosto precizní servis. V hlavní bufetové restauraci nás navíc ohromuje šíře bufetu a také zdejší papoušci alexandří, se kterými se můžete podělit o kousek jídla a oni za to ochotně zapózují na fotku. Šnorchlovat zde můžete rovnou z pláže či z nadvodních vil a zdejší podmořský život opravdu stojí za to.

Maledivy 2019

Na závěr naší návštěvy jsme si nechali třešničku na dortu v podobě Hideaway Beach Resort & Spa. Resort se nachází v nejsevernějším atolu Haa Alifu. Sice nám zde hlavně v příletový den tolik nepřeje počasí, ale i tak si vychutnáváme pobyt naplno. Máme nadvodní vilu s bazénem, která je stejně jako všechny další plážové i nadvodní vily doslova obrovská (náš byt 3+1 se může jít zahrabat). Co je nejvíce příznačné pro tento resort je soukromí jeho hostů. Ne nadarmo sem jezdí známé a v běžném životě exponované osoby, které si své soukromí chtějí střežit alespoň na dovolené. Samotný ostrov totiž patří mezi ty největší, měří 1400m na délku a 500m na šířku. Přitom tu ale naleznete pouhých 103 vil (včetně nadvodních). Z důvodu velikosti ostrova mají hosté během svého pobytu k dispozici kolo. Pokud ježdění na kole zrovna nemáte v oblibě, nemusíte mít strach, k dispozici je vám také komorník, který se o vás během pobytu stará, a to včetně případných přesunů po ostrově. Během dne mimo dobu snídaně, oběda a večeře, potkáváme minimum dalších hostů. Resort tak dělá opravdu čest svému jménu (úkryt). Opět máme možnost vyzkoušet hned tři restaurace. Ať už jde o servis, kvalitu či výběr jídla, jsme vždy maximálně spokojeni. Co musíme ale vyzdvihnout je asijská restaurace Samsara. Ta se nachází nad vodou a máte z ní krásný výhled. Večeře jsou tu jako stvořené pro romantické duše. Pochutnali jsme si tu na všech jídlech, ať už šlo o japonské, thajské či indické. Zdejší podmořský život patří, díky své odlehlosti od více exponovaných míst, mezi ty lepší a obrovskou výhodou je pak nepřeplněnost potápěčských lokalit. I přesto, že tu jde především o klid a útočiště před civilizací, nemusíte se bát, je tu velká možnost vyžití.

Maledivy 2019Na cestě z Malediv do Doha máme konečně možnost vyzkoušet si na vlastní kůži pohodlí business třídy Qatar Airways, která již několik roků za sebou byla oceněna společností Skytrax jako celosvětově nejlepší. Po usazení v komfortních sedačkách letadla Airbus A350-900 se nám po chvíli představuje letuška, která nás bude mít po celou dobu letu na starost. Je tu celkem 36 kójí a každá letuška má na starosti pouze několik z nich. Každý cestující má k dispozici na uvítanou nachystanou vodu Evian a kosmetickou taštičku od značky Bricks, v níž nalezne špunty do uší, masku na spaní, ponožky, hydratační obličejový sprej, balzám na rty a hydratační krém proti stárnutí od značky Monte Vibiano. Nemůžeme samozřejmě vynechat přípitek šampaňským. Ještě než se přesuneme do ležící polohy, rychle prostudováváme menu. Na výběr je několik druhů předkrmů, polévka, 3 druhy hlavního jídla a samozřejmostí je dezert. Obrovský výběr je také, pokud jde o nápoje. Nechybí výběr kvalitních vín, na několik druhů koktejlů i moktejlů či moje oblíbená 15-letá whisky Glenfiddich. Letuška si od nás bere přesnou objednávku a také zjišťuje, kdy budeme chtít jídlo a pití naservírovat (vidí, že se chystáme k spánku). Chvíli nato uleháme, což znamená, že tlačítkem přeměňujeme naše sedadlo na plnohodnotné lože. Měřím 184 cm, ale určitě nebudete mít problém ležet zcela rovně ani při nějakém tom centimetru navíc. Na přikrytí jsou nachystané neuvěřitelně měkoučké deky, pod hlavu si pak dáte nadýchaný polštářek. Na některých letech máte k dispozici na převlečení též bavlněné pyžamo. Letuška
Maledivy 2019nás budí přesně podle domluvy, prvně nám nese nahřátý vlhčený ručníček a po chvíli již začíná servírovat jídlo. Servíruje se na bavlněný bílý ubrus a na porcelánové nádobí. Třešničkou jsou pak stříbrné příbory. Po jídle dostáváte ještě malý bonus – pralinky od značky Godiva. Sice už nemáme příliš času, ale zkoušíme po zbytek letu zábavný systém Oryx One. Líbí se nám nejenom pestrý výběr a velká obrazovka, ale také odhlučněná sluchátka a duální ovládání (přímo přes obrazovku či dálkových ovladačem s dotykovou obrazovkou, kterou oceníte především v ležících polohách). Ještě doplníme, že máme možnost vyzkoušet si business třídu také na nočním letu z Doha do Prahy, který většina cestujících stejně prospí. Přestože jde o menší a starší Airbus A320-200, jediným rozdílem je o něco užší sedačka/postel, jeden chybějící úložný prostor a bezdotyková obrazovka (stejně dáváme před ovládáním přes obrazovku přednost dálkovému ovládání). Zase máme pocit, že na tomto letu je ještě o něco lepší servis (je tu méně business sedaček). Mezi Prahou a Doha létá také supermoderní Boeing 787 Dreamliner. Srovnávat business třídy jednotlivých leteckých společností je obecně velmi těžké, ale kvalita letu s Qatar Airways a přístup celého personálu byla opravdu bez jediné chybičky. Za nás pak chválíme především malé detaily, díky kterým chápeme, proč byla katarská business třída tolikrát oceněna jako nejlepší na světě. Letadla A350-900 navíc postupně kompletně přecházejí na plně uzavíratelnou tzv. Qsuite. Přikládáme ještě video k tomuto dá se říci malému pokojíčku. 

 

Další naše články z Malediv:

Letní prázdniny na Maledivách 2022 – válecí dovolená

Maledivy 2021, první výlet do exotiky 

Eva Perkausová na Maledivách – karanténa

Maledivy 2018 Janina B. – Kvok, kvok …

Maledivy 2018- Tam nejdu tam je pták!

Autor: Jakub Antoš


Nahoru