Sardinie

Smaragdový klenot Středomoří
Chci se vydat na Sardinii

Sardinii mnozí nazývají Karibikem Evropy, a to zcela oprávněně. Smaragdové moře, malé zátoky a bílý písek, Sardinie přináší nezapomenutelné zážitky pro každého cestovatele. Pokud jste milovníky italského jídla, jste tu správně. Nechte se unést tradiční sardinskou kuchyní, která spojuje prvotřídní mořské plody s bohatou zemědělskou produkcí. Určitě doporučujeme pronajmout si auto, abyste mohli vyrazit na neopakovatelná dobrodružství, která tento ostrov spojením historie, kultury, nádherné přírody a nedotčených pláží nabízí.

HLAVNÍ SEZÓNA
červen – pol. září
DOPRAVA
v letní sezóně přímé lety z Prahy i Vídně
letenky cca 8 – 15 tis Kč / os. (dle lokality)
DELEGÁT
delegát není
případnou asistenci poskytne hotel (vč. výletů)
my jsme na WA
OČKOVÁNÍ
není třeba
POJIŠTĚNÍ
nutné klasické cestovní pojištění
DOKLADY
občanský průkaz – Itálie
ČASOVÝ POSUN
stejný čas

Mapa a více informací o destinaci ↓

Sardinie je italský region v západním Středomoří, ležící jižně od francouzského ostrova Korsiky. Kromě hlavního ostrova Sardinie zahrnuje i mnoho malých ostrůvků a sousedních souostroví (La Maddalena, Asinara, Tavolara, Sant’Antioco). Při rozloze 24. 000 km2 má 1.6 miliónu obyvatel. Hlavním městem je Cagliari.

Na Sardinii je úředním jazykem italština, avšak v hotelech, restauracích a hlavních turistických oblastech by neměl být problém domluvit se anglicky a dalšími cizími jazyky.

Srdce Sardinie tvoří hory a lesy, kde se snoubí bělost skal, zeleň a bujná vegetace. Území je převážně hornaté a kopcovité. Nejvýznamnější oblastí je masiv Gennargentu, který se nachází v centrální části ostrova, s nejvyššími vrcholy Monte Spada, Bruncuspina a Punta la Marmora.
Rozmanité území doplňují v neposlední řadě překrásné dlouhé pláže s jemným pískem.
Sardinie má pobřežní oblast, která se rozkládá v délce téměř dvou tisíc kilometrů.

Hodně slunečního světla a málo deště. Na Sardinii budete mít možnost si užít středomořské ostrovní počasí. Mořský vánek zmírňuje letní vedra podél pobřeží. Ve vnitrozemí je teplota o několik stupňů nižší a na horách v chladném období sněží. Déšť je všude vzácný, zvláště v létě.
Zimy jsou zde velmi krátké, podél pobřeží teplota jen zřídka klesne pod bod mrazu a oproti vnitrozemí téměř nikdy nesněží.
Na jaře již bývá kolem 20 stupňů. Je to ideální počasí pro aktivní dovolenou, pěší túry z hor k moři, či objevování ostrova na motorkách, kolech nebo autem.
Přes léto nabízí hlavní sezóna teploty přes 35 stupňů. Je stvořena pro pravé milovníky tepla, moře a pláží. Na podzim je moře stále krásně vyhřáté, ovšem večery už jsou chladnější. Dokonalé období pro objevování kultury, tradic a památek.

Bohatou floru a faunu můžeme sledovat v mnoha přírodních rezervacích, národních a regionálních parcích.

Oficiální měnou na Sardinii je euro. Platby kreditní kartou jsou možné v obchodech, hotelech a restauracích, avšak v menších městech a vesnicích to nemusí být vždy možné. Proto je vždy dobré mít u sebe malou částku v hotovosti na drobné výdaje. Bankomaty jsou široce dostupné po celém ostrově a fungují 24 hodin denně.

Gastronomie je na Sardinii proslulá svou jednoduchostí a propojením s místními tradicemi.
Kuchyně je založena na surovinách pocházejících z pastevectví, rybolovu a zemědělství. Mezi pokrmy se silnou tradicí patří chléb, sýry (Pecorino, Granglona), olivy, klobásy, plněné těstoviny Culurgiones, nebo těstoviny Malloreddus (sardinské noky). Sardinský med je jedním z nejkvalitnějších v Evropě a dlouho uznáván jako nejlepší v Itálii. Oblíbenou lahůdkou je bottarga (sušený kaviár) – jednu z nejchutnějších bottarg naleznete v Olbii, takže pokud jste náhodou poblíž, nezapomeňte ji hledat v jídelním lístku.

Sardinie je země s bohatou tisíciletou historií, která zažila průchod nesčetných kultur a národů a jejich stopy jsou stále hluboko v architektuře a legendách tohoto ostrova. Díky své jedinečné ostrovní poloze se Sardinie stala již v nejstarších dobách kotvištěm všech, kteří vstoupily do vln Středozemní moře. Tímto způsobem se k původním domorodým kulturám připojily četné příspěvky civilizací ze světa Středomoří. Nálezy a vzácná svědectví o minulosti jsou shromažďovány a uchovávány v mnoha muzeích a archeologických parcích.
Počátky osídlení můžeme sledovat již od mezolitu. Významná éra, která zanechala na ostrově majestátní kamenné stavby, bez kterých si Sardinii neumíme představit, byla v době bronzové – tzv. Nuragská kultura. Po římskou nadvládu byla Sardinie byla považována za jednu ze sýpek Říma pro své velké bohatství olova a stříbra, vyvážely se také kůže, víno, pšenice, sůl, vlna a sýr. Přes období vlády Vandalů, Byzantinců a Španělů se Sardinie stala v roce 1861 součástí Italského království.

Valle dell'Erica Thalasso & Spa *****

Nachází se v klidné lokalitě na severním pobřeží Sardinie s výhledem na souostroví La Maddalena a Korsiku.

Capo d´Orso Thalasso *****

Na severu Sardínie, blízko městečka Palau se nachází tento romantický resort v úchvatné lokalitě.

La Villa del Re *****

Jihovýchodní pobřeží Sardinie se pyšní menším luxusním hotelem pouze pro dospělé na pláži Costa Rei.

Falkensteiner Resort Capo Boi *****

Nachází se na jižním pobřeží Sardinie, uprostřed chráněné krajinné oblasti. Vhodný pro rodiny s dětmi.

Corte Bianca ****

Východní pobřeží Sardinie je domovem tohoto romantického hotelu pro dospělé. 

Le Dune Resort & Spa ****

Sever Sardinie je domovem tohoto rodinného resortu s průzračně modrým mořem.

Lanthia Resort ****

Podmanivý resort s pouhými 28 pokoji leží v nedotčené oblasti Ogliastra na východě Sardínie.

Forte Village Bouganville ****

Jih Sardinie je domovem resortu jenž zahrnuje osm hotelů, jenž je jako stvořený pro rodiny s dětmi.

Jednou z nejvýznamnějších památek ostrova jsou tzv. Nuraghi -tajemné věže ve tvaru komolého kužele postavené z obrovských na sucho kladených kamenných balvanů. Období cca. 1600 př. n.l. Jejich funkce je stále nejasná (palác, pevnost, astronomická observatoř, chrám). Pravděpodobně sloužily jako obranné stavby, avšak funkce se mohla lišit podle jejich polohy a kontextu v prostředí. Tyto kamenné pevnosti, kterých je více jak 7000, jsou po celém ostrově. Představují jednu z prvních komplexních forem civilizace s památkami, které UNESCO uznalo za světový unikát.

Sever ostrova
Bílé pláže vás okouzlí svou křišťálově čistou vodou, stejně jako města svými památkami a jiskřivým životem.

Castelsardo – město posazené na panoramatickém útesu, pověstné řemeslnými výrobky z celého ostrova, zvláště ručně vyráběnými košíky. K návštěvě doporučujeme pozůstatky hradu Doria, který byl postavený v pol. 13.st. a stal se hlavní vojenskou baštou na území severní Sardinie. V současné době je zde Muzeum středomořského tkaní. Pár kilometrů jižně od Castelsarda, podél silnice SS 134, můžete najít majestátní Sloní skálu. „ Sugestivní atrakce“ – balvan vysoký asi 4 metry, tvarovaný atmosférickými činiteli do tvaru tlustokožce.

Alghero – město obklopené starobylými hradbami s historickým jádrem. Španělské město Sardinie. Je hlavním městem Korálové riviéry jejíž červený korál rubínové barvy je uznáván jako jeden z nejvzácnějších ve Středomoří.

Sassari – za návštěvu jistě stojí také toto historické městečko ve vnitrozemí, ve kterém můžete obdivovat paláce, kasárny, velké náměstí Piazza Italia či Corso Vittorio Emanuele. Spolu s Fontanou di Rosello je jedním ze symbolů města. Umění a kulturu si vychutnáte v Museo Nazionale Sanna a katedrále San Nicola di Bari.

Costa Smeralda – toto pobřeží na severovýchodě Sardinie se řadí mezi nejexkluzivnější letoviska na ostrově. Po celém světě je známé pro svou smaragdově modrou vodu, nádherné pláže, náměstí plná života a pro kvalitní služby.

Olbia – nezapomeňte navštívit toto „šťastné město“ ležící na severovýchodním pobřeží. Během let se stalo dokonalým spojením dovolené plné zábavy a moře, ale také kultury, historie a tradic. Díky svému přístavu a mezinárodními letišti je jedním z nejživějších měst na severu Sardinie. Je to místo plné historie a umění z každého století. Nenechte si ujít pozůstatky z doby bronzové, jako jsou nuraghi, posvátné studny a hrobky obrů ze Su mont’e s’Abe. Dále římské ruiny, nebo baziliku San Simplicio, kostel San Paolo, či středověký hrad Pedres ležící pár kilometrů od města.

Západní pobřeží
Pobřeží, kde příroda vládne všemi svými silami, kde se rozbouřené moře tříští o vápencové útesy.

Záliv Oristano – je se stejnojmenným městem a svým fénickým původem vznešenou duší této části Sardinie. Pyšní se krásnými plážemi, památkami a vinařskými a gastronomickými specialitami. Kultura, životní prostředí a cestovní ruch jsou zde v dokonalé harmonii.

Severně od města Oristano stojí za návštěvu starobylé město Tharros s archeologickým nalezištěm a chráněná mořská oblast na poloostrově Sinis, která se vyznačuje střídající se krajinou s mořskou vodou a lagunami, písečnými dunami, plameňáky, jedinečnými plážemi a nedotčenými přírodními ekosystémy.

Centrální část a východní pobřeží

Orosei – záliv Orosei na východním pobřeží je svým vlastním světem. Toto místo spojuje kouzlo hor s pobřežními krásami. Nechybí zde skryté zátoky a nedotčené pláže, které jsou ideální pro surfaře a nadšence potápění. Záliv spolu s masivem Gennargentu tvoří Národní park Gennargentu, který by neměl chybět na vašem seznamu při hledání aktivní dovolené. Nabízí ideální podmínky pro trekking a výlety na horských kolech. Vydejte se vstříc nádherným panoramatům na punta La Marmora, nejvyšší vrchol Sardinie s výškou 1834 m. Vrchol je obklopený čistým vzduchem, hustými lesy a malými vesničkami, které jej obklopují jako drahokamy. Produkty vyrobené v horách mají nenapodobitelnou chuť. V Desulo jsou to kaštany, šunka, v Tonaře ochutnejte lahodný torrone (nugát) vyrobený z místních lískových ořechů, mandlí, vlašských ořechů a medu. Milovníky venkovních aktivit jistě uchvátí pohoří Supramonte svými hlubokými kaňony a majestátními skalnatými vrcholky.

Nuoro – známé jako „Athény na Sardinii“, představuje město bohaté na tradice a kulturu. Procházka jeho historickým centrem je jako krok zpět v čase. Určitě byste neměli vynechat Muzeum sardinského života a lidových tradic, které nabízí ochutnávku hmotné i nehmotné kultury prostřednictvím ukázek oděvů, šperků, masek, textilií, nástrojů a odkazů na tradiční zpěv, náboženské praktiky a slavnosti.

Tortoli – je hlavní město na východním pobřeží centrální Sardinie, známé svými krásnými plážemi, tradicemi, plodinami a rybolovem. V oblasti Arbatax naleznete přírodní památku, která vyčnívá přímo ze smaragdově modrého moře podél pobřeží a nabízí úžasný barevný kontrast. Porfyrové červené skály, která běží paralelně s pobřežím.

Jih ostrova
Cagliari – je hlavní a nejlidnatější město Sardinie. Cagliari je dobré jídlo, umělecké galerie, historie, nakupování, noční život a příroda. K největším lákadlům města patří katedrála Santa Maria, Botanická zahrada nebo pozůstatky starověkého římského amfiteátru. Prozkoumejte čtvrť La Marina s jejími obchody, trhy a místy, kde si můžete vychutnat bohatou sardinskou kulinářskou tradici.
Asi 35 kilometrů jižně od Cagliari se nachází malebné městečko Pula. Toto místo, plné zábavy, dobrého jídla a sportovního vyžití, spolu s rozsáhlým archeologickým nalezištěm Nora, představuje oblíbenou turistickou destinaci. Můžete zde obdivovat akvadukt, amfiteátr, pozůstatky punských a římských chrámů, forum a lázně s mozaikami.

ostrov Sant’Antioco – rozhodně stojí za návštěvu. S bohatými památkami sahajícími od přednuragických dob až po dobu římskou a s mnoha muzei představuje kompletní obraz života na ostrově. Pro milovníky přírody je ideální volbou laguna Santa Caterina, kde můžete pozorovat plameňáky.

Pro objevování krás Sardinie a plnou svobodu si doporučujeme pronajmout automobil. Úchvatné pláže, kaňony, jeskyně, vodopády a panoramatické výhledy můžete objevovat i při výletech na motorce nebo na kole.

Golf
Sardinie přináší ideální podmínky pro golfisty. Golfový klub v Is Molas, v jižní části ostrova, se může pyšnit největším golfovým hřištěm na Sardinii, které je považováno za jedno z nejlepších v Itálii. Pořádají se zde prestižní soutěže. V prostředí palem a středomořských křovin skýtá 27 jamek. Kvalitní 18-jamková hřiště na vás čekají v Porto Cervo, na poloostrově Sinis (Is Arenas Country&Golf Club) nebo na pobřeží Villasimius v oblasti Capo Carbonara. Menší 9-jamková hřiště jsou k dispozici v golfovém klubu Puntaldìa a v Cagliari.

Windsurfing, kitesurfing a surfing
Díky ideálním povětrnostním podmínkám si tyto sporty můžete na Sardinii užívat celoročně a to na plážích po celém ostrově. K dispozici je řada škol a specializovaných zařízení s kvalifikovanými instruktory.

Potápění
Rozmanitý podmořský život, poklady nejstarších civilizací a vraky lodí na mořském dně. To vše nabízí Sardinie každému, kdo miluje objevování mořského dna. Snem pro potápěče jsou zdejší ostrovy a jejich přírodní rezervace. Ostrov Tavolara se svými bohatými pozůstatky lodí a člunů. Ostrov Mal di Ventre, Sant’Antioco nebo ostrov Asinara u kterého můžete najít vraky lodí a proplouvající skupinky Kanic.
Kromě ostrovů patří k významným potápěčským lokalitám oblast severně od Alhera, proslulá jedinečným červeným korálem či významné archeologické naleziště Nora, kde kromě podmořské fauny můžete obdivovat i část města pod vodní hladinou.

Plachtění
Jedinečný zážitek přináší výlety na okolní menší ostrovy. Pokud se rozhodnete nevyužít dostupné trajekty, plachtění je tou ideální volbou. Společně s přáteli můžete objevovat skryté zátoky, nedosažitelné po souši.
Jednou z nejkrásnějších přírodních scenérií je souostroví La Maddalena, které si skládá z více než 60 ostrůvků. Okolní moře je součástí chráněné mořské oblasti a nabízí tiché zátoky, bílé pláže a tyrkysové moře. Souostroví je neodmyslitelně spojeno s přístavním městem Palau, u jehož pobřeží lze spatři „Medvědí skálu“. Tento žulový kopec, který se tyčí přes 100 metrů nad mořem, byl používán jako přirozený referenční bod pro námořníky od starověku.
Exkluzivní krajinu nabízí národní park ostrova Asinara. V jehož zátokách lze narazit na skupinky delfínů a mořských želv.
Nezapomeňte navštívit také ostrov Tavolara, který se rozkládá v severovýchodní části tohoto ostrovního ráje.

Horolezectví
Horolezecké trasy na Sardinii přinášejí adrenalinové výzvy a dechberoucí výhledy. Rozmanitá krajina poskytuje širokou škálu lezeckých stěn, stupňů a stylů vhodných pro jednotlivce všech úrovní. Vápencové lezecké stěny jsou především v oblastech Cala Gonone a Capo Caccia,
zatímco velké množství žulových skalních cest najdete v Nuoru, Oristanu a u hlavního města Cagliari. Oblast na sever od Oristana také nabízí působivé čedičové útesy, které se dramaticky zvedají nad pobřeží.

Canyoning
Ostrov je posetý kaňony, ve kterých lze zažít dobrodružství a vzrušení. Dechberoucích soutěsky se skalami vytesanými větrem skýtají skvostné vodopády a přírodní jezírka. Mezi nejlepší lokality patří kaňon Bacu Sa Figu v oblasti Talana v Ogliastře, považovaný za jednu z nejdivočejších roklí na Sardinii. Pro začátečníky v canyoningu je ideální kaňon Rio Zairi. Skvělé podmínky vám poskytnou i kaňony Rio Pitrisconi, Sa Spendula nebo Rio Oridda.

Podobné destinace

Řecko a Kypr

Kypr

Řecko láká návštěvníky svou rozmanitostí. Malebné vesničky, krásné pláže, průzračné laguny i luxusní hotely pro ty nejnáročnější cestovatele.

Malajsie

Malajsie

Malajsie je země kontrastů nabízí velkoměsta s moderní i historickou architekturou, bílé pláže s vilkami nad vodou, džungle i golfová hřiště.

Mauricius

Mauritius

Ostrov Mauricius s usměvavými lidmi je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i golfisté.

SAE - Emiráty

V Emirátech nic není nemožné. Moderní metropole jako je Dubaj nabízí nejluxusnější hotely na světě, nákupní střediska a noční život. Pro milovníky teplého moře a krásných pláží je tu východní pobřeží Emirátů.


Nahoru